Liitlaste lennukid teevad pärastlõunal madallende

Pärnu Postimees
Copy
Belgia õhuväe piloodid teevad madallende hävituslennukitel F-16.
Belgia õhuväe piloodid teevad madallende hävituslennukitel F-16. Foto: Kaitseväe Peastaap/baf/bart Rosselle

Selle töönädala jooksul teevad Eesti kohal madallende Ämari lennubaasis teenivad Belgia õhuväe piloodid hävituslennukitel F-16. Kaks lennukit lendavad üle Eesti madallennu aladel vähemalt 152 meetri kõrgusel.

Kaitseväe peastaap teatas pressiteate vahendusel, et madallennud toimuvad Edela-, Lõuna-, Ida- ja Kesk-Eestis vähemasti 152 meetri kõrgusel (500 jalga) 13–14. On võimalik, et lennukid mööduvad asulatest või taludest, kuid võimalusel püütakse asustatud alasid vältida.

NATO liikmesriigid, kaasa arvatud Baltimaad, eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude tarvis kindlad osad oma õhuruumist.

Madallennuharjutused on kooskõlas Eesti seadustega ja neid sooritatakse kokkuleppel transpordiameti ja Lennuliiklusteeninduse ASiga.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi. Õhuturvet tagavad lennukid asuvad Eestis Ämari ja Leedus Šiauliai lennubaasis.

Belgia õhuväelased alustasid õhuturbemissiooni Ämaris 1. detsembril, mil Itaalia õhujõud andsid Balti riikide õhuruumi turvamise valvekorra üle. Belgia on varem Ämaris õhuturbemissioonil osalenud kahel korral: 2016. ja 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles