Politsei tabas mehe ja kaks naist, kelle kehaõõnsustes peitusid narkootikumid

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu maakohus tunnistas 9. detsembril kokkuleppemenetluse korras kaks lätlast ja ühe eestlase suures koguses narkootiliste ainete käitlemises süüdi.
Pärnu maakohus tunnistas 9. detsembril kokkuleppemenetluse korras kaks lätlast ja ühe eestlase suures koguses narkootiliste ainete käitlemises süüdi. Foto: Urmas Luik

Politseinikud pidasid selle aasta oktoobris Pärnus kinni kaks lätlast ja ühe eestlase, keda oli alust kahtlustada Lätist Eestisse suures koguses narkootikumide toimetamises. Kahtlustatavate kinnipidamisel leiti nende valdusest ohtlikku ainet isotonitaseeni.

Lääne prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Tarmo Värat rääkis, et politsei teeb iga päev tööd võimalike narkootiliste ainete Eestisse toojate tabamiseks ja võimalikust narkootikumide toomisest Eestisse sai politsei teada infokogumise käigus. “Saime info, et võimalikud narkootikumidega kaubitsejad võivad liikuda autoga Lätist Pärnusse 2. oktoobri öösel ja pidasime sõiduki öösel kella nelja ajal Pärnu linnas kinni. Auto ja selles olnud inimeste esmasel läbiotsimisel kohe midagi ei leitud, kuid politseinikel oli alust arvata, et narkootiline aine on peidetud. Tekkis kahtlus, et see võib olla peidetud kehaõõnsustesse ja arstlikul läbivaatusel leitigi peidetud aine üles,” rääkis Värat.

Politsei pidas autos olnud 46aastase mehe, 36aastase ja 30aastase naise kuriteos kahtlustatavana kinni. Politsei tegi kindlaks, et tegu oli sünteetilise opioidi isotonitaseeniga. “Suure tõenäosusega oli kurjategijate eesmärk toimetada aine Tallinna ja see seal realiseerida,” ütles Värat. Värati sõnutsi teeb politsei süsteemselt tööd, et takistada piiriülest narkokuritegevust ja iga narkokaubitseja tabamine aitab takistada narkootikumide ringlusse jõudmist.

Lääne ringkonnaprokuratuuri prokuröri Liisa Nuudi kinnitusel on isotonitaseen ohtlik aine, mille mikrokogusest piisab üledoseerimiseks. “Isotonitaseen on kange sünteetiline opioid, mis on kanguselt sarnane fentanüüliga. 22,68 grammist isotonitaseenist, mida isikud käitlesid, piisanuks kuni 11 340 inimesele narkootilise joobe tekitamiseks,” lisas Nuut. Peale selle leiti isikute läbiotsimisel nende valdusest 1,06 grammi narkootilist ainet alfa-pürrolidinovalerofenooni.

Pärnu maakohus tunnistas 9. detsembril kokkuleppemenetluse korras suures koguses narkootiliste ainete käitlemises süüdi 46aastase Andrejs Gangalo, 36aastase Anna Zverkoviča ning 30aastase Sandra Pilve.

Kohus karistas isikuid viieaastase vanglakaristusega, millest kohe tuleb ära kanda kuus kuud ning ülejäänud osa jäetakse tingimisi täitmisele pööramata, kui isikud ei pane viie aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Veel kehtestati Gangalole ja Zverkovičale Eestist väljasaatmine koos sissesõidukeeluga kümneks aastaks.

Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles