Häädemeeste mattub liivakarjääritaotluste alla (1)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Pärnumaale kavandatakse mitut liivakarjääri, mille rajamise põhjendusena on toodud Rail Balticu ehitust, enamik karjääre asub Häädemeeste vallas.
Pärnumaale kavandatakse mitut liivakarjääri, mille rajamise põhjendusena on toodud Rail Balticu ehitust, enamik karjääre asub Häädemeeste vallas. Foto: Mailiis Ollino

Suve lõpus taotles AS TREV-2 Grupp keskkonnaametilt luba rajada Häädemeeste vallas kaks liivakarjääri, et sealt Rail Balticu (RB) ehituse tarvis liiva ja kruusa kaevandada. Amet küsis arvamust omavalitsuselt. Vald, kuulanud ära vallaelanike mured, otsustas jätta karjääride suhtes nõusoleku andmata, kuni ettevõte pole keskkonnamõju veel uurinud. Nüüd aga on firma valla otsuse vaidlustanud.

TREV-2 plaanitavad liivakarjäärid Nepste V ja VI on ümbritsetud üheksa majapidamisega, mille elanikud on kurtnud vallale kaevandusega kaasneva müra ja tolmu üle. Kohalikud pelgavad ühtlasi kinnisvara väärtuse langemist.

​Nepste V-le lähim maja­pidamine on vaid 120 meetri ja kaugeim 700 meetri kaugusel ja plaanitavast karjäärist alla 30 meetri jääb Nigula looduskaitseala. Nepste VI-t ümbritseb kolm majapidamist ja liivakarjäärist põhjas asuvad kavandatavad Nepste ja Asuja looduskaitseala, kolmanda kategooria kaitsealuste seente, samblike ja taimede kasvu­kohad ning vääriselupaigad.

Kaevandamisluba taotles ettevõte seitsmeks aastaks ja lubas seejärel muuta karjäärid veekoguks ja metsamaaks, kuid vallavalitsuse hinnangul on sealkandis juba liiga palju karjääre, mida plaanitakse tulevikus veekoguks muuta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles