Viimase aja õnnetused ilutulestikuga: laps vajas erakorralist abi ja joobes mees vigastas kätt

Sirle Matt
, reporter
Copy
Ilutulestik. Pilt on illustreeriv
Ilutulestik. Pilt on illustreeriv Foto: Marko Saarm

Päästeamet hoiatab aastavahetuse eel, et kõige ohutum on ilutulestikku üldse mitte teha. Nii säästame nii loomi kui inimesi liigsest mürast, hoolime keskkonnast ja hoiame ära püroriistade tõttu tekkida võivaid õnnetusi.

Sel kuul juhtus õnnetus, kus poisike sai võõrastelt noormeestelt väiksema ilutulestikuraketi. Pärast selle süütamist käis kohe plahvatus. Paistes käega poiss toimetati erakorralise meditsiini osakonda.

Päästeamet tuletab meelde, et pürotehnilist toodet tuleks osta vaid luba omavalt edasimüüjalt, mitte suvaliselt isikult turult, tänavalt või internetist. Tootel peab olema CE-märgistus ja kasutusjuhend. Pakend peab olema väliste vigastusteta. Mõlgiga või näiteks veekahjustusega saadud toode tuleb ostupunkti tagastada.

Päästeameti andmetel juhtub enamik õnnetusi täiskasvanud meestega, kes on vägijooki tarbinud. Viimastel aastatel on sagenenud püroseadmetest põhjustatud vigastused laste seas. Just seetõttu on tähtis, et täiskasvanud näitaksid head eeskuju, järgides ilutulestiku kasutamisel kõiki ohutusnõudeid. Seda enam, et suurem osa pürotehnilisi tooteid on mõeldud kasutamiseks vaid täisealistele. Vanusepiirang on märgitud toote pakendil.

Mõni nädal tagasi leiti ühe talu koristamise käigus nõukogudeaegne signaalrakett aastast 1986. Ehkki sõbrad proovisid alkoholi tarvitanud meest peatada, ehitas ta raketi veidi ümber, et see distantsilt käivitada. Kui käivitamine ei õnnesrtunud, läks ta raketti lähemalt uurima ja käsitsi käivitama. Ootamatult toimus plahvatus ja isehakanud inseneri käelaba sai viga.

Ilutulestikuna ei tohi kasutada signaalrakette, mis põlevad kaua ega pruugi olla maapinnale langemise hetkeks kustunud. Mingil juhul ei tohi püroriistu ise ümber ehitada. Paugutamiseks tuleb valida sobiv ja ohutu koht, kaugel hoonetest ja sõidukitest. Püroseade tuleb toestada, näiteks lume või liivaga, et see süütamisel kummuli ei paiskuks. Ilutulestikule tule andmiseks piisab ühest inimesest. Teised seltsilised peaksid kaugemale hoidma.

Päästeamet annab näpunäiteid püroriistade süütamisel. Ärge kummarduge toote kohale ning taganege kohe, kui olete selle süüdanud. Kui pärast püroriista süütamist see ei rakendu, oodake enne tootele lähenemist vähemalt 15 minutit.

Kasutatud püroseade tuleb enda järel koristada. Enne prügikasti viskamist tuleb veenduda, et rakett on täielikult kustunud ja jahtunud. Esemeid võib jahutada lume ja veega. Igal aastavahetusel kustutavad päästjad üle Eesti püroriistadest süttinud prügikaste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles