Suvepealinnas küünib kinnisvara ruutmeetri hind 4000 euroni

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Kuna Pärnu kesklinna kodu ostmine on muutunud paljudele kättesaamatuks, liigub elamuturg linnasüdamest kaugemale.
Kuna Pärnu kesklinna kodu ostmine on muutunud paljudele kättesaamatuks, liigub elamuturg linnasüdamest kaugemale. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Maa-ameti tehingustatistika järgi kasvas mullu Pärnus korteritehingute arv 26 ja keskmine ruutmeetri hind 12 protsenti. Suvepealinna kalleimate korterite ruutmeeter maksis üle 4000 euro.

Andmeid analüüsinud kinnisvarabüroo Uus Maa analüütiku Igor Habali sõnutsi ostetakse Eesti väikelinnades kinnisvara peamiselt endale elamiseks, kuurortlinnad nagu Pärnu, Viljandi ja Haapsalu on ühtlasi aktiivne investeerimisturg. “Kui Eestist välja reisida on keeruline, siis riigi sees puhkamine on tõusuteel, mis tõstab investorite huvi kuurortide vastu,” rääkis Habal.

Habali teatel ulatub Pärnu nõukogudeaegsete tüüpmajade korterite hinnatipp 2100 euroni ruutmeetrist. “Uute korterite mediaanhind oli mullu ligemale 2400 ja kalleimate korterite eest maksti üle 4000 euro ruutmeetri kohta,” avaldas analüütik.

Kuna Pärnu kesklinna kodu ostmine on muutunud paljudele kättesaamatuks, liigub elamuturg linnasüdamest kaugemale, peamiselt Audru suunale, kus tehakse palju tehinguid.

Jaanuari keskpaigas tõdes mitu maaklerit ja vallaametnikku Pärnu Postimehele, et on täheldanud inimeste tungi maale kolida.

Tori vallavalitsuse kommunikatsiooninõunik Katariina Vaabel oletas toona, et sellel on eri põhjusi. Näiteks mängib rolli koroonakriis, mis lubab paljudel töötada kodukontoris, teisalt leiab linnast väljas mõistlikuma hinnaga kinnistu või on valik suurem.

Siiski ei ole kinnisvarabüroo Arco Vara maakleri Terje Võrgu kinnitusel kuhugi kadunud kesklinna korteri otsijad. “Meie elukoha valiku otsused muutuvad eri eluetappides,” nentis maakler. Ta tõi näite, et üksik poissmees üldjuhul ei viitsi maal peenraid rohida, vaid eelistab keskküttega korterit Mai rajoonis. Kui ta aga hakkab peret looma, võib ta soosida maal elamist ja seal laste kasvatamist.

Pärnu linnas tehti 2021. aastal elukondliku kinnisvaraga kokku 1244 tehingut, mida on 28 protsenti rohkem kui varasemal aastal.

Korteritehingute arv kasvas aastaga 26 protsenti ehk 1104ni. Pärnu korteri ruutmeeter maksis keskmiselt 1415 eurot, möödunud detsembris oli hind tõusnud juba 1669 euroni. Pärnu kalleima korteri eest maksti mullu 520 000 eurot.

Möödunud aastal tehti suvepealinnas eramutega 119 tehingut, mida on 47 protsenti rohkem kui aasta varem. Linna kalleim eramu müüdi 440 000 euro eest.

Elamumaatehingute arv kasvas aastaga 62 protsenti. Kalleim krunt maksis 85 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles