Ukraina lapsed vajavad koolitööks arvuteid

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Projekti “Igale koolilapsele oma arvuti” raames kogutakse kuni viis aastat vanu töökorras arvuteid, mis ühenduvad internetiga.
Projekti “Igale koolilapsele oma arvuti” raames kogutakse kuni viis aastat vanu töökorras arvuteid, mis ühenduvad internetiga. Foto: Vladislav Musakko

Lastekaitse liit koos haridus- ja teadusministeeriumiga (HTM) kutsuvad ettevõtjaid üles annetama nutiseadmeid, et Ukrainast tulnud lapsed ja noored saaksid osaleda õppetöös.

Ukrainast on sõja eest Eestisse pagenud üle 10 000 lapse ja noore, kes jätkavad katkenud haridusteed siinsetes haridusasutustes. Põgenikud jõudsid siia, ühes vaid hädavajalik.

Lastekaitse liit alustas koostöös omavalitsustega abivajaduse kaardistamist. “Fookuses on Ukrainast saabuvate laste toetamine, ootame omavalitsustelt infot kõikide laste kohta, kes vajaksid õppetööks arvutit või muud seadet,” selgitas lastekaitse liidu juhataja Varje Ojala ja rõõmustas, et Eestis on ettevõtteid, mis hoolivad loodusest ja selmet utiliseerida veel töökorras arvutid, annavad neile uue elu, annetades seadmed abivajajatele. “Hiljuti andis Telia teada, et toetab algatust seadmete kogumisega nii oma töötajatelt kui klientidelt. Peale selle on Telial plaanis enim abi vajavaid lastega peresid toetada lühiajaliselt ruuteri ja internetiühendusega. Täpsemalt saame kokku leppida siis, kui oleme saanud vajaliku info omavalitsustelt.”

Fookuses on Ukrainast saabuvate laste toetamine, ootame omavalitsustelt infot kõikide laste kohta, kes vajaksid õppetööks arvutit või muud seadet.

Varje Ojala, lastekaitse liidu juhataja

“Peame siia jõudnud lapsi toetama ja hoidma ning nad võimalikult kiiresti õppetöösse kaasama, kuid selleks on meil tarvis seadmeid. Olen väga tänulik lastekaitse liidule ja kõigile ettevõtetele, mis saavad Ukraina laste õppetööd toetada arvutite ja muude vahenditega – see on meie ühine pingutus,” sõnas haridus- ja teadusminister Liina Kersna.

Ettevõtted, mis soovivad lapsi toetada vajalike seadmetega, saavad sellest märku anda meilil heategu@lastekaitseliit.ee. Oodatud on töökorras arvutid, mis on kuni viis aastat vanad ja ühenduvad internetiga.

Soovi korral saab projekti toetada MTÜ Lastekaitse Liidu arveldusarve EE652200221001192369 kaudu, märkides ülekande selgitusse “Annetus – Igale koolilapsele arvuti!”.

Raha eest laseb liit teha annetatavate seadmete tehnilise kontrolli ja soetab lisaseadmeid nagu kaamerad ja mikrofonid ning toimetab seadmed abivajajateni.

Kaks aastat tagasi tegi Eesti riik otsuse, et koolid lähevad üleilmse pandeemia tõttu distantsõppele. Peagi selgus, et paljudel lastel puuduvad õppetööks vajalikud seadmed. Märtsis 2020 sündis kodanikualgatus “Igale koolilapsele arvuti”, mis kiiresti kasvas üle-eestiliseks liikumiseks. Algatuse raames vahetas pea kahe aasta jooksul omanikku üle 1600 arvuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles