Suurenenud töökoormuse tõttu avab sotsiaalkindlustusamet uksed ka nädalavahetusel

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindustesse on sisse seatud lastenurgad.
Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindustesse on sisse seatud lastenurgad. Foto: Sotsiaalkindlustusamet

Suurenenud töökoormuse tõttu on sotsiaalkindlustusameti (SKA) klienditeenindus Pärnus laupäevast, 9. aprillist avatud nädalavahetustelgi.

SKA peadirektori kohusetäitja Jako Salla rääkis, et kui Ukraina sõjapõgenikud on saanud Eesti riigilt ajutise elamisloa, laienevad neilegi õigused saada toetusi ja hüvitisi. Suurele osale pagulastest on toetusi praegu väga vaja. Kuna sõjapõgenikud pöörduvad toetuste saamiseks SKA klienditeenindusse, on ametnike töökoormus suurenenud. Et kõik saaksid abi, värbab SKA lisatööjõudu nii teenindustesse kui esitatud taotlusi menetlema.

9. aprillist on Tallinna, Tartu ja Pärnu sotsiaalkindlustusameti büroo avatud ka nädalavahetustel 10–16. Bürood on avatud kõigile, kuid võimalusel soovitatakse kasutada eelkõige iseteeninduskanaleid.

“Klienditeenindustesse pöördujate arv kasvab aprillis meie hinnangul kaks kuni kolm korda ja seetõttu on paratamatu, et pikenevad järjekorrad ning toetuste menetlusajad. Palume oma klientidelt juba ette mõistvat suhtumist tõrgete pärast,” selgitas SKA kliendisuhete osakonna juhataja Liis Mesi. Eesti inimestel on SKAga rohkem suhtlust, kuna hiljuti jõustus vanemahüvitise reform ja praegu on ametis suurenenud pensionidega seotud päringute hulk. Mesi kinnitas, et SKA soovib igal juhul vastata kõikidele klientidele kiiresti ja osutada head teenust.

Suurematesse büroodesse on lisatud istekohti ja sisustatud lastenurgad, et ooteaeg mööduks mugavalt. Sõjapõgenikele avab amet majutuskohtades vajaduse järgi ajutisi teeninduslette. Klienditeeninduste järjekorrad mõjutavad esmajoones Ukraina perehüvitiste taotlejaid, Eesti ja Ukraina pensionäre, Eesti ja Ukraina puudega inimeste sotsiaaltoetuste taotlejaid.

Eestisse on jõudnud üle 27 000 Ukraina sõjapõgeniku, neist suur osa emad, lapsed ja eakad, kellele pärast ajutise elamisloa saamist laieneb õigus SKA makstavatele toetustele. Ajutise kaitsega pagulastele makstakse vanemahüvitist miinimummääras, peretoetusi, pensionitoetust rahvapensioni määra ja Ukrainas määratud pensioni vahena (juhul, kui Ukraina pension on madalam kui Eesti rahvapension) ja puudetoetusi. Kui põgenikud Eestist lahkuvad, lõpetatakse neile toetuste maksmine.

Iseteeninduse kasutamise juhised:

Vanemahüvitise ja peretoetuse taotlemiseks palume võimalusel kasutada iseteeninduskeskkonda iseteenindus.sotsiaalkindlustusamet.ee

Pensioni määramiseks saab saata dokumendid elektroonselt iseteeninduskeskkonnas suhtluse ja teavituse menüü kaudu või meiliaadressil info@sotsiaalkindlustusamet.ee Juhend sotsiaalkindlustusameti välisveebis. Vajadusel helistage infotelefonile (+372) 612 1360.

Et tuvastada puude raskusaste ja määrata puudega inimese sotsiaaltoetus, saab saata dokumendid veebis iseteeninduskeskkonnas suhtluse ja teavituse menüü info@sotsiaalkindlustusamet.ee kaudu. Juhendi leiab sotsiaalkindlustusameti välisveebis. Vajadusel helistage infotelefonile (+372) 612 1360.

Klienditeenindusse tulles arvestage palun, et koormus on suur eelkõige Tallinna, Pärnu ja Tartu büroos. Võimalusel pöörduge mujale SKA klienditeenindustesse.

Andmed: SKA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles