Juuniküüditamise ohvritele ja ukrainlastele mõeldes: nad ei soovinud muud kui elada vabal maal

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Pärnus mälestatakse juuniküüditamise ohvreid Leinapargis. Pilt 2020. aasta mälestusürituselt.
Pärnus mälestatakse juuniküüditamise ohvreid Leinapargis. Pilt 2020. aasta mälestusürituselt. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Teispäeval, 14. juunil möödub 81 aastat 1941. aasta juuniküüditamisest, kui Eestist viidi Venemaale surmalaagritesse ja asumisele ligemale 10 000 inimest.

Naiskodukaitse esinaise Airi Toominga sõnutsi on hirmutav, et 81 aastat tagasi toimunu puhul saab tõmmata paralleele praeguse maailmaga.

“Me ei tohi unustada, et mineviku koledused võivad taas korduda. Valus on kuulda lugusid ukrainlastest, kes vägisi oma kodust viidud ja raskete emotsionaalsete ja füüsiliste vintsutuste järel jõudnud meie piirile, vaba maailma künnisele,” tõdes Tooming. “Need on inimesed, kes ei soovi muud kui elada iseseisval ja vabal maal. Nagu meiegi praegu ja nagu juuniküüditamise ohvrid 81 aasta eest.”

Küüditatuid meenutatakse tuleval teisipäeval kõikjal maakonnas.

Me ei tohi unustada, et mineviku koledused võivad taas korduda.

Airi Tooming, Naiskodukaitse esinaine.

Pärnu Leinapargis algab mälestusüritus kell 12 leinaseisakuga.

Leinapargi mälestuskivi juures seisavad auvalves Pärnumaa Kaitseliidu maleva relvastatud võitlejad ning leinavalves Pärnumaa gaidid ja skaudid MTÜ Eesti Lipu Seltsi leinalippudega. Kõlab Pärnu Eliisabeti koguduse praosti Tõnu Taremaa järelehüüe hukkunuile.

81 aasta taguseid sündmusi meenutavad mälestusürituse juht Isabell Maripuu, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, represseeritute esindajad ja paljud teised.

Süüdatakse küünlad, mälestuskivi jalamile asetatakse pärjad ja kimbud. Teiste seas asetavad kivi juurde lilled Pärnu linnapea ja represseeritute ühenduse Pärnu Memento esinaine Kirsti Portnov.

Küüditatute mälestuseks kannavad Koidula gümnaasiumi õpilased ette päevakohase luuletuse. Laulab Pärnu kunstide kooli solist Carola Kaaver ja pillirühm Karmoškasemud esitab kolm muusikapala.

Pärnu Leinapargi mälestuskivi juurde asetatakse lillekimbud. 
Pärnu Leinapargi mälestuskivi juurde asetatakse lillekimbud. Foto: Kalju Sarapu

Naiskodukaitse esindajad seovad Eesti raudteejaamadesse leinalindid. Kodumaakonnas tehakse seda Kilingi-Nõmme kunagise vaksali juures juba 13. juuni õhtul.

Läänerannas mälestatakse juuniküüditamise ohvreid kell 18 Eliisabeti kiriku juures küünalde süütamisega, Pärnu-Jaagupis kohalikus rahvamajas kell 11.

Eestist küüditati 80 aastat tagasi ligemale 10 000 inimest. Pärnumaalt on nimeliselt teada 767 inimest, neist 410 Pärnust. Pered lahutati pealelaadimisjaamades, perepead saadeti enamasti sunnitöölaagritesse, kus enamik neist mõrvati. Nende naised ja lapsed jõudsid Venemaa väheasustatud piirkondadesse, taluma külma ja nälga.

Küüditamise mälestuspäeval heisatakse Eesti riigilipp leinalipuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles