Saardesse kerkib Eesti võimsaim tuulepark (1)

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Kamali ja Tõlla külla kerkib kokku üheksa tuugenit.
Kamali ja Tõlla külla kerkib kokku üheksa tuugenit. Foto: Ants Liigus

Eesti suurim taastuvenergia tootja energiakontsern Utilitas sõlmis lepingu maailma juhtiva tuulikutootjaga Vestas, et püstitada üheksa V150 tuugenit Saarde valda rajatavasse tuuleparki. Moodsad tuulikud on sedavõrd võimsad, et sellest saab riigi suurima toodanguga tuulepark.

250 meetri kõrguste tuulikute paigaldamine Saarde ja Mulgi valla piirile, Kamali ja Tõlla külla algab plaanide kohaselt järgmisel kevadel, täisvõimsusel elektritootmine aga tuleva aasta teises pooles. 

Üle 60 miljoni euro maksva Saarde tuulepargi eeldatav aastatoodang on 135 gigavatt-tundi, mis katab üle 40 000 majapidamise aastase elektrivajaduse. Tuulepargi arendaja on Utilitase kontserni kuuluv osaühing Tuulepealne Maa.

Saarde vallale tähendab tuulepark nii töökohti kui iga-aastast eelarvetulu. Arendaja ja vald sõlmisid kokkuleppe, mille kohaselt tootja maksab vallale iga elektrivõrku müüdud megavatt-tunni elektrienergia eest hüvitist 0,32 eurot.

Võrreldes kümne aasta taguse ajaga saab praegu palju vähemate tuulikutega toota mitu korda rohkem energiat.

Priit Koit, Utilitase kontserni juht

Eestisse pole uusi tuulikuid paigaldatud kaheksa aastat. “Tuulikutehnoloogia on selle ajaga väga kiiresti arenenud ja meie soetatavad Vestase V150 tuulikud on Eesti kõige moodsamad ja efektiivsemad. Võrreldes kümne aasta taguse ajaga saab praegu palju vähemate tuulikutega toota mitu korda rohkem energiat," selgitas Utilitase kontserni juht Priit Koit. Lisades, et tuugenitootjaga sõlmiti 30aastane tuulikute täisteeninduse leping.

Uusi tuulikuid pole Eestis püstitatud kaheksa aastat, moodsad tuugenid on toonastest märksa võimsamad.
Uusi tuulikuid pole Eestis püstitatud kaheksa aastat, moodsad tuugenid on toonastest märksa võimsamad. Foto: Frank Boutrup Schmidt

Mullu seadis Utilitas sihi saavutada oma tegevuses süsinikuneutraalsus hiljemalt 2030. aastaks. “Tänavu kujunenud geopoliitilises olukorras ja selle tulemite puhul on selge, et peame liikuma kiiremas tempos ja eesmärk tuleb saavutada viie lähiaasta jooksul,” tõdes Koit ja lisas, et tuuleparkgid mängivad kontserni süsinikuneutraalsuse kava elluviimisel tähtsat rolli. “Uute taastuvenergiaallikate lisamine on hädavajalik, et väheneks fossiilsete ja imporditud kütuste kasutamine.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles