Lääneranna punamonumente uuritakse georadariga ja hauatähised kolitakse muuseumi

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Lääneranna vallavalitsus soovib georadariga uurida seitset väidetavat matmispaika, et saada selgust, kas punamonumentide alla on kedagi maetud. Foto on illustreeriv. 
Lääneranna vallavalitsus soovib georadariga uurida seitset väidetavat matmispaika, et saada selgust, kas punamonumentide alla on kedagi maetud. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Läänevalla vald loodab selle kuu jooksul uurida georadariga läbi seitse valla kalmistutel asuvat punamonumendiga tähistatud matmispaika, selgitamaks, kas sinna on kedagi maetud. Nõukogudeaegsed hautatähised plaanitakse koguda muuseumi.

Lääneranna vallavanema jutu järgi on jõutud kokkuleppele georadariga uuringuid tegeva ettevõttega, et selle kuu jooksul uurida Mihkli, Tuudi, Hanila, Kirbla, Varbla ja Lihula kalmistul läbi maapind sealsete punamonumentide juures ja teha kindlaks, kas hauatähise alla on keegi tõepoolest maetud või ei.

“Hinnas oleme kokku leppinud ja uuringutele läheb seitse väidetavat matmispaika,” seletas Täht. “Uurime läbi paigad, mis on kultuurimälestiste registris. Nende kohta on kirjas, et need on matmispaigad.”

Tähe ütlust mööda kavatsetakse senised hauatähised toimetada Virtsu muuseumi. Vallavanem ütles, et kui punamonumendid kalmistutelt ära korjatakse, ei jäeta neid nurga taha konutama, vaid plaanitakse viia Virtsu muuseumi, mille omanikuga on ses suhtes kokku lepitud.

Virtsu muuseumi eestvedaja Jüri Mõniste sõnade kohaselt on mälestusasutus valmis monumendid enda juurde võtma ja neid maja taga eksponeerima. “Meil on seal kolm hektarit ruumi,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles