Toidupank korraldas Pärnus kaks õnnestunud kampaaniat

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlik Erika Rulli Pärnu toidupangas toetust vajajatele pakke koostamas.
Vabatahtlik Erika Rulli Pärnu toidupangas toetust vajajatele pakke koostamas. Foto: Urmas Luik

Äsja lõppes kaks toidupanga algatatud kampaaniat: Rimi kliendid kogusid nädalaga kogu Eestis pealt 1000 toote, Port Arturi toidupoega koostööd teinud Pärnu toidupangale annetati Pärnu kesklinna suurimas toidupoes kahe päevaga 796 toodet.

„See oli meie initsiatiiv, katse, kas neile meeldib või ei,” märkis Pärnu toidupanga koordinaator Erika Kukk. „Oleme palunud, et ehk saaksime seal kogumiskampaania teha korra kvartalis.”

Ehkki Kukk hindas esimest koostööd Port Arturi toidukaupadega igati õnnestunuks, avaldas tal pisukest hirmu, et esimene võis jääda viimaseks.

„Üks ostja pöördus kaupluse poole, et teda häirivad kogumiskärud: miks nii seistakse ja valmistatakse sellega talle ebamugavustunnet, kui tal sinna kärusse midagi panna ei ole,” rääkis Kukk oma kahtluse põhjusest.

Abivajajate hulk ei vähene

Samal ajal oleks väga vaja, et ühistöö nii toidupanga vanade kui uute partneritega jätkuks, sest abivajajate hulk ei vähene. Praegu on siinse toidupanga abistatavaid lastega peresid linnas 86, maakonnas on neid veel paarsada.

„Eks me sellepärast jõudumööda neid kampaaniaid korralda, et abivajajaid toetada,” tõdes Pärnu toidupanga koordinaator. „Kui saaksime teha kampaania Pärnus korra kuus, oleksime väga rahul.”

Kukk ütles, et puudust kannatavaid peresid saab toetada ka nii, kui tuua kodus üle toidukraam otse toidupanka: see on Rüütli 25 avatud äripäevadel 9–17.

„Alles hiljaaegu tõi Saarde vallast viie lapse ema kastitäie hoidiseid, on pakutud õunamahla, Kaitseliit annetas hernesuppi. Võtame kõik tänuga vastu,” kinnitas Kukk.

Õiguskantsleri poolt laste ombudsman’ina veebruari keskel koostatud ülevaate „Vaesus ja sellega seotud probleemid lastega peredes“ järgi elab Eestis absoluutses vaesuses pea iga viies laps ehk kokku üle 45 000 lapse. Kui neile lisada vaesusriskis elavad lapsed, puudutab vaesus üle 63 000 lapse.

Rimi Eesti Food ASi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats tõdes, et niisugust kampaaniat, kus kahe Rimist ostetud purgisupi kohta annetab jaemüügikett ühe purgi toidupangale, korraldas Rimi esimest korda. Küll on analoogseid kampaaniaid väljaspool Eestit tehtud varemgi ja need on osutunud väga edukaks.

„Sama saame kinnitada meiegi nüüd oma kogemuse põhjal,” nentis Bats. „Kui tavaliselt müüakse Rimi kauplustes ühte sorti purgisuppi nädalas keskmiselt 200 purki, siis kampaania ajal müüsime neid lausa üle 600.”

Rimi kommunikatsioonispetsialist tõi esile samuti firma Pärnu klientide märkimisväärse panuse: kampaanianädalal kasvas siin purgisuppide müük lausa 15 korda. „Siit saab teha väga positiivse järelduse, et Pärnu inimestele läheb puudust kannatavate perede toetamine väga korda,” ütles Bats.

Rakendati Facebooki

Peale selle, et tegemist polnud tavapärase toidukogumiskampaaniaga, rakendas Rimi heategevuse vankri ette Facebooki.

„Facebooki kampaanias kasutasime sedakorda ideed, kus iga Rimi Facebooki fännilehega liituja arvelt annetasime ühe vajaliku toote toidupangale. Tulemuseks peaaegu 800 liitujat, mis on väga hea tulemus,” rääkis kommunikatsioonispetsialist. „Tänu võlgneme selle eest ka senistele Facebooki fännidele, tänu kelle teatejagamisele said kampaaniast teada uued liitujad.”

Batsil oli hea meel tõdeda, et nende enda kõrval hindas kõnealuse kampaania igati õnnestunuks toidupank. See teadmine omakorda annab Rimile kindlust valitud suunda jätkata ja edaspidigi selliseid aktsioone korraldada.

„Praegu toimib meil kauplustes igapäevane annetamine tunnustatud heategevusorganisatsioonidele nende toodete näol, mida me müüa ei saa – heategevus on suurele ettevõttele loomulik osa,” kinnitas Bats. „Peale selle, et me ei pea müügikõlbmatut toitu ära viskama, on ju hea tunne, kui tead, et see aitab kellelegi hädavajaliku toidu lauale tuua.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles