Neli Pärnumaa ettevõtet pälvisid rahvusvahelise kestliku loodusturismi tunnustuse

Pärnu Postimees
Copy
Soomaal tegutsev Viis Aastaaega OÜ on üks kümnest tunnustuse pälvinust.
Soomaal tegutsev Viis Aastaaega OÜ on üks kümnest tunnustuse pälvinust. Foto: Aivar Ruukel

Euroopa kaitsealade liit on omistanud Matsalu, Lahemaa ja Soomaa rahvuspargile kvaliteedimärgise, millega tunnustab piirkondade loodusturismi kestlikku arendamist. Hiljuti pälvisid kümme Eesti turismiettevõtjat kestliku turismi sertifikaadi, neist neli on Pärnumaalt.

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk rääkis, et ettevõtjate huvi ja tunnustus näitab, et looduskaitsealad toetavad kohalikku elu ja majandust kõrvuti väärtuste säilimisega. “Meil on selle üle väga hea meel: kestlikku loodusturismi pakkudes aitavad kohalikud ettevõtjad tutvustada meie rahvusparkide loodusväärtusi nõnda, et meie ühine rikkus säilib ka tulevastele põlvedele,” ütles Kukk.

Euroopa kaitsealade liidult tunnustuse saamiseks tuli turismiettevõtjatel analüüsida oma ettevõtte tegevust kolme lähiaasta perspektiivis. Keskkonnaameti looduskaitse korraldamise osakonna projektijuhi Nele Sõbra sõnutsi tuli hinnata oma koostööd keskkonnaameti ja teiste partneritega näiteks looduskaitseliste sõnumite võimendamisel, aga ka jäätmemajanduse, vee- ja elektrikasutuse korraldust.

Rahvusvahelises võrgustikus osalemine aitab kaasa ettevõtluse arengule. Samuti on need turismiettevõtjad meie saadikud, tutvustamaks siinseid looduskaitselisi väärtusi. “Hea meel, et oma tegevust mõtestades on turismiettevõtjad vähendanud keskkonnajälge,” rõõmustas Sõber.

Euroopa kaitsealade liit on koostanud säästva turismi põhimõtted, mille eesmärk on edendada kvaliteetset ja jätkusuutlikku turismi kaitsealadel ja nende lähipiirkondades.

Liidult kvaliteedimärgi pälvinud sihtkohad ja ettevõtjad moodustavad üleeuroopalise kogukonna, mis aitab hoida turismi head kvaliteeti ja loob ühise võrgustiku vastutustundlike sihtkohtade, nende külastajate ja oma kaitsealast hoolivate elanike vahel.

Praeguseks on rahvusvahelise kestliku turismi sertifikaadi pälvinud 170 turismiettevõtjat peamiselt Lõuna-Euroopast. Eestis on selliseid ettevõtteid nüüd kümme, Lätis ja Leedus pole veel ükski ettevõtja kvaliteedimärki taotlenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles