Pärnu kaasava eelarve rahvahääletusel on ette rebinud kaks ideed

Karl Hütt
, reporter
Copy
Eelmisel aastal valmis kaasava eelarve abil näiteks Raeküla spordi- ja mänguväljak.
Eelmisel aastal valmis kaasava eelarve abil näiteks Raeküla spordi- ja mänguväljak. Foto: Urmas Luik

Pühapäeval kell 23.59 lõpeb Pärnu kaasava eelarve rahvahääletus, kus kõik vähemalt 16aastased omavalitsuse elanikud saavad hääletada ettepanekute poolt, mida võiks kaasava eelarve raha eest Pärnus või selle osavaldades järgmisel aastal teha.

Hääletamiseks tuleb minna veebikeskkonda Volis. Hääletada saab ainult elektroonselt, identifitseerides ennast isikut tõendava dokumendi abil.

Igaüks saab hääletada ainult ühe ettepaneku poolt. Antud hääli võib muuta kuni hääletamise lõpuni, sellisel juhul jääb kehtima viimasena antud hääl.

Hääletusel on õigus osaleda ainult Pärnu ja tema osavaldade elanikel, kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Pärnu omavalitsuses. Hääletamine on salajane, tulemused reaalajas jälgitavad.

Esitatud 15 ettepanekust valis linnavalitsuse moodustatud komisjon välja 12, lähtudes nende olulisusest, teostatavusest aasta jooksul, jätkusuutlikkusest ja muudest kriteeriumidest. 

Hääletamisele ei pandud ettepanekuid, mida sooviti omaniku nõusolekuta ellu viia võõral maal; mis toonuks kasu ainult konkreetsele ettevõttele; mida linnavalitsus nagunii kavatses ellu viia; mis läinuks kaasavas eelarves ette nähtud 80 000 eurost kallimaks. 

Rahvahääletuse tulemusena tekkinud pingereast kuuluvad elluviimisele paremusjärjestuse alusel enim hääli saanud Pärnu keskuslinna ning Audru, Paikuse ja Tõstamaa osavalla ideed, mis eeldatava maksumuse järgi mahuvad kaasavaks eelarveks eraldatud raha piiridesse. Kaasavaks eelarveks on eraldatud 80 000 eurot, mis jaguneb Pärnu keskuslinna (kuni 50 000 eurot) ja osavaldade (iga osavald kuni 10 000 eurot) vahel.

Neljapäevalõunase seisuga on kaasava eelarve rahvahääletusel osalenud üle 1800 inimese ja kõige rohkem hääli on kogunud idee rajada Vana-Pärnusse madal seikluspark koos slackline’i ehk tasakaaluliiniga.

Kaasava eelarve rahvahääletuse tulemused tänase seisuga.
Kaasava eelarve rahvahääletuse tulemused tänase seisuga. Foto: Pärnu Linnavalitsus

Eelmistel aastatel on kaasava eelarve abil Pärnus valminud näiteks Raba5 ekstreemspordikeskus, praeguse nimega Pernova Skatepark, jõeäärne trikirada, Pärnu jõe tervisepark Räämal, Raeküla spordi- ja mänguväljak ja välijõusaal keskrannas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles