Pärnumaa keskmine palk kerkis aastaga 131 euro võrra

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Palgakasv aeglustus kolmandas kvartalis.
Palgakasv aeglustus kolmandas kvartalis. Foto: Arvo Meeks

Pärnumaa keskmine palk on aastaga tõusnud veidi üle kümne protsendi: kui mullu samal ajal oli see 1291 eurot, siis nüüd 1422 eurot, jäädes siiski tublisti alla riigi keskmisele.

Statistikaameti andmetel oli riigi keskmine brutokuupalk selle aasta kolmandas kvartalis 1679 eurot ehk 8,1 protsenti suurem kui mullu samal ajal. Seejuures on palga kasv aeglustunud: näiteks teises kvartalis tõusis töötasu mullusega võrreldes koguni 10,1 protsenti.

Kõrgeim palk oli jätkuvalt Harjumaal (1826 eurot), madalaim Hiiumaal (1097 eurot).

Statistikaameti analüütik Argo Tarkiainen osutas, et tegevusalade kaupa teeniti enim info ja side valdkonnas (3059 eurot), finantsalal ja kindlustuses (2606 eurot) ning energeetikas (2235 eurot). Madalaimat palka maksti aga majutuses ja toitlustuses (1089 eurot), kinnisvaras (1151 eurot) ning muu teenindava tegevuse (1244 eurot) alal.

Senine kiire hinnakasv ennustab palgakasvu jätkumist, sest elamiskulude kasv tugevdab survet palgatõusu küsida.

Orsolya Soosaar, Eesti Panga ökonomist.

Enim kasvas aastaga töötasu avalikus halduses, riigikaitses ja töötlevas tööstuses.

Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar täheldas, et palgatõus on mõnevõrra hoogustunud teenindussektoriski. “Senine kiire hinnakasv ennustab palgakasvu jätkumist, sest elamiskulude kasv tugevdab survet palgatõusu küsida,” märkis ökonomist.

Soosaar selgitas, et teeninduses on töö tõhustamise võimalused sageli piiratud, mistõttu kiirem palgakasv kandubki üle teenuste hinnatõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles