Video ⟩ Kas riigikokku pürgiva ministri sagedased Pärnumaa visiidid on kooskõlas hea valimistavaga?

Copy
Tervise- ja tööminister Peep Peterson on viimastel ajal olnud Pärnumaal sage külaline.
Tervise- ja tööminister Peep Peterson on viimastel ajal olnud Pärnumaal sage külaline. Foto: Urmas Luik

Riigikogu valimiste eel üritavad siin mail kandidideerijad igal võimalikul viisil pildile pääseda, olgu see tuuridel-telkides võimaliku elektoraadiga silmast silma kohtudes või eri üritustel meediakajastusele lootes.

Nii kaua kui valimiskampaania kulud maksab kinni erakond või kandideerija oma taskust, pole põhjust kellegi otsa viltu vaadata, aga kui agitatsiooni tehakse enda ametikohta ära kasutades ja maksumaksja kukru toel, on kuri karjas.

Pärnumaal kandideerijatest flirdib hea valimistava reeglite järgimisega siinne sotsiaaldemokraatide esinumber, tervise- ja tööminister Peep Peterson, kel viimastel kuudel olnud siia kanti kanti asja tihedamalt kui ministritel tavaks.

Peterson, kelle positsioon sotside esinumbrina Pärnumaal hõigati maha juba augusti keskel, on viimastel kuudel sattunud siia mitu korda kuus.

Eelmisel teisipäeval oli Petersoni päevakavas paaritunnine kohtumine Ammende villas Pärnumaa ettevõtjatega. Sellel kokkusaamisel olid kõnelejana välja kuulutatud veel Rail Balticu koordinaator Kristjan Kaunissaare ja meediaettevõtja Silver Tambur, kes kandideerivad sotsiaaldemokraatide siinses üheksaliikmelises valimisnimekirjas.

Detsembri keskel külastas tervise- ja tööminister Jõõpre hooldekodu, kooli ja lasteaeda ning käis nädalavahetusel Jõulumäel suusatamas ja tegi Pärnus talisupluse.

Kõigist üritustest potsatas ajakirjanike postkastidesse teade sotsiaalministeeriumist, saatjaks ministri nõunik Airi Kaunissaare.

Peterson ütles, et viimase aja Pärnumaa külaskäikudel tuleb ette, et ta on nii ministri kui partei esindajana rollis. “Pigem olen kaks ühes,” ütles ta Pärnu Postimehele antud intervjuus. “Kui ma pean tausta uurima ja teemade mõistmiseks kohtuma, siis ma teen seda pigem Pärnumaal.”


Petersoni jutu järgi on tal seetõttu Pärnusse elamispaikki muretsetud. “Mul on Pärnus oma pesa. Hoolimata sellest, et sõitmisi on palju, on mul siin oma koht olemas. Täna hommikulgi ärkasin Pärnus,” rääkis minister eelmise teisipäeva hommikul Ammendesse plaanitud üritusel, mis oli tema koduerakonna organiseeritud.

Ehkki Petersonil tuleb Pärnumaal ellu viia nii sotsiaalministeeriumi tööplaane kui ajada erakonna asju, on nende toimingute rahastamine ministri kinnitusel rangelt lahus ja parteipoliitikat avaliku raha eest ta ei tee.

“See sõltub sellest, kas tegemist on sotsiaalministeeriumi huvialaga. Kui on tegu töökohtades käimisega, siis seal enamasti kulusid ei ole. Tänane üritus (SDE kandidaatide kohtumine ettevõtjatega, E-G. L.) on aga sotsiaaldemokraatide maksta, sest teised kandidaadid ei ole ministrid, vaid kandidaadid Sotsiaaldemokratalikust Erakonnast,” seletas ta. “Hoiame väga täpselt piiri ega aja kahte rahakotti segi. Kui ministril on päriselt asja hooldekodusse, käib ta seal riigi rahaga, mis on enamasti transpordikulu, aga kui teeme [partei] üritust ja suhtleme ettevõtjatega kulukamal moel, siis see on juba erakonna teema.”

Tervise- ja tööministri nõunik Airi Kaunissaare ütles, et kuivõrd Peterson kandideerib Pärnu piirkonnas, on ta praegu ehk veidi rohkem süvenenud siinsesse probleemistikku.

“Tal on kohtumisi nii Pärnu ettevõtjate kui töötajatega,” rääkis nõunik.

Sotsiaaldemokraatliku partei Pärnumaa nimekirja liikmed Peep Peterson, Kristjan Kaunissaare ja Silver Tambur kohtusid valimiskampaania käigus Pärnumaa ettevõtjatega.
Sotsiaaldemokraatliku partei Pärnumaa nimekirja liikmed Peep Peterson, Kristjan Kaunissaare ja Silver Tambur kohtusid valimiskampaania käigus Pärnumaa ettevõtjatega. Foto: Urmas Luik

Märkimisväärseid Pärnu reisidega seotud kulusid Petersonil nõuniku jutu järgi ei ole. “Minister ööbib Pärnus tuttavate juures,” lausus ta. “Viimane ministeeriumi kulu, mis oli ministril Pärnuga seotud, oli kringli ja lillede viimine Pärnu kiirabile seoses nende tubli ja tõhusa reageerimisega Läti bussiõnnetusele.” See oli 30. novembril ja kulusumma oli nõuniku andmeil siis 31,49 eurot.

“Tervise- ja tööminister, nii nagu kõik teised Eesti ministridki, kasutab ööpäev ringi ministeeriumi autot, sealhulgas kõigil oma reisidel Eesti eri piirkondadesse,” lisas Kaunissaare.

Kaunissaare tunnistas, et on saatnud erakonna tegemisi puudutavat infot sotsiaalministeeriumi töömeililt. Nõunik ütles, et see on juhtunud tähelepanematusest jälgida, milliselt aadressilt kirjad välja lähevad.

“Hea, et te selle teema üles võtsite. Olen edaspidi tähelepanelikum ja vaatan, millisest postkastist toimetan,” ütles nõunik.

Ministri eelmise kuu Pärnumaa visiitide kontole jäi ka Tõstamaa perearstikeskuse külastus, kus ta kohtus asutuse juhi Madis Veskimägiga, kes samuti sotsiaaldemokraatide nimekirjas riigikokku pürib. Ministril võisid olla Tõstamaa perearstikeskust väisates kõige ausamad plaanid, kuid kas see ka näib aus?

Selle aasta alguses, vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval pani minister Peterson valitsuse nimel pärja Pärnu Alevi kalmistul vabadussõja ausamba jalamile. Selles poleks midagi iseäralikku, aga tseremoonia korraldajatele ei meenu, et mõni minister oleks varasematel aastatel üritusel osalenud ja valitsuselt pärja toonud.

Ammende villas kohtusid Pärnumaa ettevõtjatega Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajad Peep Peterson, Airi Kaunissaare, Kristjan Kaunissaare, Silver Tambur ja Jana Ristimets.
Ammende villas kohtusid Pärnumaa ettevõtjatega Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajad Peep Peterson, Airi Kaunissaare, Kristjan Kaunissaare, Silver Tambur ja Jana Ristimets. Foto: Urmas Luik

Vabaühenduste liidu ellu kutsutud valimisvalvurite esindajad märkisid, et Petersoni tegevus pole hea valimistavaga kooskõlas.

“Üks valimistava punktidest ütleb, et kõik valimiskampaaniaga seotud kulud rahastatakse üksnes erakonna, valimisliidu või kandidaadi eelarve kaudu, mis avalikustatakse pärast valimisi. Peale selle ütleb hea tava, et avalikke vahendeid kasutatakse vaid tingimustel, mis on kättesaadavad ka teistele valimistel osalevatele kandidaatidele,” kommenteeris vabaühenduste liidu juhataja Kai Klandorf. “Ministri aeg on tasustatud avalikest ressurssidest ja tööaja raames kampaania tegemine pole hea tavaga kooskõlas. Seega kutsume üles ministreid oma tööaja sees kampaaniategevusest hoiduma.”

Põlise pärnumaalasena on ministriametis ka reformierakondlane Annely Akkermann, kes istus sügisel rahandusministri toolile ja on valimistel oravapartei nimekirjas Pärnumaal teisel positsioonil. Seni on reformiparteilased käinud valijatele oma plaanidest ja lubadustest rääkimas nädalavahetustel. Selle nädalalõpu kohtumiste järel andis Akkermann oma sotsiaalmeedialehel teada, et kolmapäeval on ta (töö)visiidil Saarde vallas.

Hea valimistava

Hea valimistava logo.
Hea valimistava logo. Foto: Kodanikuühendus Hea Kodanik

Vabaühenduste liit kutsub esinduskogudesse pürgijaid järgima head valimistava, et kampaaniad oleksid sisukad ja eetilised ning aitaksid valijal teha targa otsuse. Hea valimistava on koostatud selleks, et tõsta valijate teadlikkust, tagada kampaaniates ausa mängu põhimõtete järgimine ja austav suhtumine valijasse ning tugevdada demokraatiat.

Sel nädalal asuvad valimiskampaaniatel silma peal hoidma valimiste valvurid, kelle ülesanne on jälgida valimisvõitluse vastavust heale tavale.

Hea valimistava keskendub neljale teemale: valimiskulude läbipaistvus, avalike vahendite kuritarvitamine, valimiskampaaniate sisulisus ja kandidaatie seisukohtade avalikkus.

Hea valimistava valvuritena löövad sel aastal kaasa Andrus Karnau, Anna Karolin, Helen Tammemäe, Anna-Kaisa Oidermaa, Tõnis Saarts, Meelis Oidsalu, Steven-Hristo Evestus, Kaarel Taimla ja Siim Espenberg. Kõik valvurid osalevad vabatahtlikena.

“Valvurid tegutsevad eesmärgiga toetada demokraatlikke ja avatud valitsemise väärtusi. Ühelt poolt on oluline distsiplineerida kandidaate järgima valimiste head tava ning tuua välja rikkumisi, teisalt tõsta esile häid sisulise kampaaniategevuse näiteid,” ütles valimiste valvurite koordinaator Merle Mändmets.

Igal inimesel on õigus jälgida hea tava järgimist valimiskampaaniates ning juhtida teiste tähelepanu konkreetsetele tegudele, lubadustele või reklaamidele, mis hea tava põhimõtetega vastuollu lähevad.

Valimiste valvuritega saab ühendust võtta meiliaadressil valimistava@heakodanik.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles