Saardelased võivad saada uhke vallasüdame (1)

PP
Copy
Kilingi-Nõmme linnasüda soovitakse muuta atraktiivsemaks.
Kilingi-Nõmme linnasüda soovitakse muuta atraktiivsemaks. Foto: Eesti Arhitektide Liit

Saarde vallavalitsus tahab muuta Kilingi-Nõmme keskväljaku inimsõbralikumaks ja mitmekesisemaks.

Selleks kuulutas vallavalitsus ühes Eesti arhitektide liiduga välja arhitektuurivõistluse. Unustada ei tohi paiga ajaloolist pärandit.

Võistlusalasse jäävad nii lauluväljak, Vabadussõja monumendi park, bussijaam kui ka vallavalitsuse hoone. 

Siht on, et tulevane linnasüda pakuks meeldivat ja turvalist olemist ning aasta läbi tegevust igas vanuses inimesele.

“Soovime leida meie linna keskusele värsket ja atraktiivset lahendust, leida see miski uus, mis meelitaks inimesi lähemalt ja kaugemalt tulema Kilingi-Nõmme seda uut oma silmaga üle vaatama,” selgitas Saarde vallavanem Külli Karu. “Samal ajal on meie jaoks tähtis uue keskväljaku tulekuga mitte kaotada ära vana armsaks saanut ja olulist.”

Niisiis peaks uus keskus meelitama aega veetma nii kohalikke kui ka turiste. Vallakeskuse peatänavale oodatakse nüüdisaegset ja kohalikele vajadustele vastavat lahendust. Linnakeskus tuleb siduda tervikuks ja Vabadussõja monumendi väljaku, lauluväljaku ja vallamaja ühenduse Pärnu tänavaga muuta nähtavamaks. 

Kohalike elanike jaoks on väga oluline, et uue keskväljakuga säiliks Kilingi-Nõmme metsapealinna identiteet.

Külli Karu, Saarde vallavanem

Kui siiani on Kilingi-Nõmmel keskväljaku rolli täitnud Kesklinna park, siis uue keskväljaku võimalik asukoht jäeti konkursil iga võistleja otsustada. Küll on ette antud suunis kavandada alale purskkaevud või veesilm, lipuväljak, istumisvõimalused, kohad vaba aja veetmiseks, laste mänguplats. Oma koht peaks olema jõulukuusele.

Olemasolev haljastus ja park tuleb võimalikult suures mahus säilitada. “Kohalike elanike jaoks on väga oluline, et uue keskväljakuga säiliks Kilingi-Nõmme metsapealinna identiteet,” märkis Karu.

Võistlustöös tuleb keskväljakuga siduda ka vallamaja ja bussijaam.
Võistlustöös tuleb keskväljakuga siduda ka vallamaja ja bussijaam. Foto: Urmas Luik

Arhitektuurikonkrurss toimub EV 100 “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames. 

Arhitektuurivõistluse preemiafond on 25 000 eurot. Võidutöö auhind on 9000 eurot, teise koha preemia 7000 ja kolmanda koha tasu 5000 eurot. Välja antakse kaks 2000 euro suurust ergutuspreemiat.

Võistluse žüriisse kuuluvad Saarde vallavolikogu esimees Eiko Tammist, abivallavanem Mait Talvoja, vallavalitsuse haldusnõunik Martti Rooden, programmi “Hea avalik ruum” juht Kalle Vellevoog Eesti arhitektide liidust, arhitektid Karli Luik ja Margit Aule ning Eesti maastikuarhitektide liidu esindajana maastikuarhitekt Rutt Piir.

Paikuselgi mõeldakse keskväljakust

Paikusel toidupoe ja Pärnade puiestee 4 vahel asuvast rohealast plaanitakse kujundada alevi keskväljak, kus saaks mitmesuguseid üritusi korraldada.

Tänavu püstitatakse alale lipumast, kuhu Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks lipp heisata. Tulevikus plaanitakse väljaku uue ilme ja visiooni saamiseks korraldada arhitektuurikonkurss.

Paikuse osavallakeskuse juhi Marika Valteri soov on kujundada ligemale 2500 ruutmeetri suurusest rohealast koht, kus peale ametlike ürituste oleks toiduvõrgustiku OTT (otse tootjalt tarbijale) kauplemisala ja saaks üritusigi korraldada. “Tahaks teha kodusõbraliku ja looduslähedase platsi, mis sobib sellesse kohta ja kataks kogukonna vajadused,” selgitas Valter.

Osavalla juhi sõnutsi pole veel teada, millal ja kui palju konkursi korraldamiseks raha saadakse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles