Kirbla külas tähistatakse kaitselahingute algust

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Jüri Uluotsa portree Eesti Vabariigi peaministri ruumides. 
Jüri Uluotsa portree Eesti Vabariigi peaministri ruumides. Foto: Toomas Huik

Eesti peaminister presidendi ülesannetes õigusteadlane Jüri Uluots esines 7. veebruaril 1944 raadios kodumaa kaitse üleskutsega. Eesti kaitselahingute alguse 79. aastapäeval kõlab Kirbla seltsimajas Uluotsa üleskutse näitleja ning riigikogu liikme Raivo E. Tamme esituses.

Lääneranna valla ligemale 140 elanikuga Kirbla küla on sündmuse keskpunkt, sest Jüri Uluots (1890–1945) sündis omaaegses Kirbla vallas ja suri Stockholmis. Tema ja pereliikmete säilmed on Rootsist ümber maetud kodukalmistule suguvõsa platsile.

Teisipäeva, 7. veebruari pärastlõunase ürituse üks korraldajaid, Eesti endiste metsavendade liidu juhatuse liige, ajaloohuviline Heiki Magnus rääkis, et koosviibimisele seltsimajas eelneb mälestuspalvus Kirbla kirikus. Teenib EELK Lääne praostkonna praost Kaido Saak ja kõneleb Eesti vabadusvõitlejate liidu juhatuse esimees Tiit Põder. Järgneb mälestushetk Uluotsa kalmul, pärgade asetamine, küünalde süütamine.

Lääneranna vallas Kirbla kalmistul puhkab oma suguvõsa kalmistul kunagine Eesti peaminister professor Jüri Uluots.
Lääneranna vallas Kirbla kalmistul puhkab oma suguvõsa kalmistul kunagine Eesti peaminister professor Jüri Uluots. Foto: Heiki Magnus

Pärnu poeglaste gümnaasiumi (nüüd Kuninga tänava põhikool) vilistlane Jüri Uluots ütles kõnealuses raadioesinemises, et otsustamisel on eesti rahva elu ja surma küsimus, ning kutsus eesti mehi kodumaad kaitsma.

Heiki Magnuse jutu järgi on Eesti kaitselahingute alguse tähistamine mälestusüritusega Kirblas osa sündmustest, mis jätkuvad juulis Sinimägedes ja septembris suurpõgenemise mälestuspäevaga Puise rannal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles