Teatrifestival tõi kokku noored näitlejad

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kunstide maja Rein Laose teatristuudio noored mängisid “Betelgeust”, mis räägib liiklusavariis hukkunud noore paari surmajärgsest elust.
Pärnu Kunstide maja Rein Laose teatristuudio noored mängisid “Betelgeust”, mis räägib liiklusavariis hukkunud noore paari surmajärgsest elust. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa kooliteatrite festivalil astus nädalavahetusel üles 15 truppi. Igast vanuseastmest valiti välja üks lavastus, mis lähetatakse Pärnumaad esindama üleriigilisele kooliteatrite festivalile.

Eraldi hinnati algklasside, põhikooli- ja gümnaasiumiastme lavastusi. Väikseim konkurss oli gümnasistide vahel, kus omavahel võistlesid vaid Pärnu Kunstide maja ja Vändra gümnaasium.

Pärnjõe noored valisid ise tüki

Nooremas vanuseastmes võttis üksteiselt mõõtu seitse ja keskastmes viis truppi, mitu kooli oli esindatud mitme koosseisuga.

Pärnjõe lastele kaks näidendit selgeks õpetanud Eve Sikka lausus, et väiksemate, 1.–4. klassi lavaloo pani ta kokku johtuvalt sellest, et tüdrukutel on ilusaid printsessikleite, mida eriti kuskil kanda ei ole. Nii sündis printsesside ball, kus kohtuvad eri muinasjuttude kuningatütred.

Keskastmes esinenud Pärnjõe põhikooli 4.–5. klassis õppivad Regina Mass, Liisi Sumre ja Marian Solovjova leidsid sobiva materjali ise, lugedes Tea Kaski raamatut “Tänavalapsed”. Selle põhjal aitas neil näidendi kokku kirjutada juhendaja.

 “Kuna eelmisel aastal tegime Pärnjõe suuremate trupiga lavastuse vägivallast peres, tänaval ja koolis, leidsid tüdrukud, et nemad tahavad ka midagi sellist teha,” jutustas Sikka. Tüdrukud lisasid, et tükis on palju tundeid, kuid päris pisaraid nad seal valama ei pea.

Inga Raudsepa Tootsi noorem trupp mängis “Piibeleheneitsit”, millele juhendaja oli lisanud tantsivad lepatriinud. “Kuna seal oli ainult kolm osa, aga kaheksa tahtis mängida, tuli osi juurde kirjutada,” muheles ta.

Suuremad jäid koju õppima kahe tunni pikkust lavastust “Kolm musta sulge”, mis veel päris lavaküps ei ole. Seda esitatakse emadepäeval kodukoolis.

Nii tõsist kui koomilist

Vändra gümnaasiumi huvijuht Margit Kadak oli gümnasistidega ette valmistanud Rootsi näitekirjaniku Eva Östergreni “Tüdrukud”, mille originaalpealkiri on “Girlpower”. Eestlastele võib see lugu tuttav olla raadiokuuldemängust.

“See on tore, noortepärane, õpetlik, sügava sisuga ja jättis vähemasti kodupublikule sügava mulje,” ütles huvijuht.

Viie neiu kõrval mängib tükis üks noormeeski. Kehastatakse naisi: vanavanaema, vanaema, ema ja kahte tütart, kes kõik on saanud väga noorelt lapse ega mõista, et teevad üksteisele ühtesid ja samu etteheiteid.

Pärnu Kunstide majas teatristuudiot vedav Rein Laos tõdes, et kõik näitlejahakatised on nii vahvad, et žüriil on tõesti raske ülesanne kedagi välja valida. Teatristuudio ise tuli gümnaasiumiastmes välja koguni kahe tükiga, konkureerides nõnda sisuliselt iseendaga.

Mõlemas näidendis teevad kaasa samad noored. Tom Lyose ja Stefo Nantsou “Kive”, mis festivali võitis, on nad pikalt etendanud.

Seal mängivad kaks poissi nelja rolli ja stuudiol polnud algul kavas sellega ülevaatusele tulla. Ent kuna osavõtjaid oli selles vanuseastmes vähe, otsustati sedagi teistele näidata.

Teine ja uus näidend “Betelgeuse” vajab Laose ütlust mööda veel veidi viimistlemist.

Võitjad

Noorem vanuseaste

Jõõpre põhikooli “Ühes väikeses veidras linnas”.

Keskmine vanuseaste

Pärnu Kuninga tänava põhikooli “Idamaine lugu”.

Vanem vanuseaste

Pärnu Kunstide maja Rein Laose teatristuudio “Kivid”.

Peale nende osalesid festivalil Vändra gümnaasium, Audru keskkool, Pärnjõe põhikool, Tootsi põhikool, Tori põhikool ja huvikool Shart.

Andmed: Pärnu Kunstide maja, Pärnumaa rahvakultuuri keskselts

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles