Galerii ⟩ Raio Piiroja meisterdas keskkonnaametile mehise Vurri (1)

Copy

Pärnus Raeküla rannas tekitas täna elevust Vurr ehk keskkonnaameti uus hüdrokopter, millega saab keeruliste jääolude korral kihutada appi veekogul hätta jäänud inimestele ja mis annab keskkonnaametile võimaluse tõhustada järelevalvet.

115 000eurose hinnalipikuga sõiduk suudab 500hobujõulise spetsiaalselt hüdrokopterite jaoks USAs toodetud mootori abil sõita vee peal 70–100 kilomeetrit tunnis ja jääl veel kiiremini.

“Nii palju kui julgust on,” kirjeldas kuus aastat hüdrokoptereid valmistanud Raio Piiroja kümnenda ja seni kõige võimsama tiivikliuguri kiiruslikke omadusi talvistes oludes. Jääl sõites peab arvestama sellega, kuidas pidama saada, ning see nõuab harjutamist ja vilumust.

Samuti on hüdrokopteriga võimalik sõita maa peal. “Siit mere äärest üle liiva ja rannaniidu sõita poleks mingi probleem,” kirjeldas Piiroja liikuri läbimisvõimet.

Merel sõites tuleb arvestada, et Vurr on tehniliste andmete järgi mõeldud liuglema kuni poolemeetrise lainetusega. Suuremate lainetega hüdrokopter ei sõida.

Hüdrokopter on keskkonnaametile uus “mänguasi”  ja selle tööriista kasutusvõimaluste avastamine veel käib.

Keskkonnaameti peadirektori Rainer Vakra jutu järgi võimaldab hüdrokopter paremini kontrollida jääl toimuvat, sellega saab kokku koguda röövpüüdjate võrke ja osaleda päästeoperatsioonidel, sest sõiduvahendiga pääseb kerge vaevaga nendesse kohtadesse, kuhu mootorsaani ja paadiga kiiresti ei jõua. Tiivikliuguriga saab sõita üle merre pandud püünisvõrkudegi, millest kaatriga liikudes tuleb ümber manööverdada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles