Endla teater võimaldab vaegkuuljatel etendusi nautida

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Endla teatri lavastusest "Imetegija".
Stseen Endla teatri lavastusest "Imetegija". Foto: Ants Liigus

Riigikogu liige Jüri Jaanson kohtus sellel nädalal Eesti teatrijuhtidega. Endla teatri asedirektor Roland Leesment tutvustas kohtumisel kogemusi vaegkuuljatele vajalike vahenditega varustatud etenduste korraldamisel.

Jüri Jaansoni sõnul on kuulmisprobleemidega inimesed kommunikatsiooniraskuste tõttu ära lõigatud suurest osast kultuurist, sealhulgas teatrietendustest ja televisiooni otsesaadetest. „Vaegkuuljatel ja kurtidel on võimalik teatrietendustest osa saada vaid lisavahendite abil, milleks on subtiitrid, personaalsed audiovõimendid ja viipekeel,’’ nendib Jaanson ning lisab, et just seetõttu algatas ta möödunud aastal projekti „Vaegkuuljad ja kurdid teatrisse“.

Nüüdseks on vaegkuuljatele vajalikke abivahendeid kasutanud kolmel etendusel Endla teater. Roland Leesmenti sõnade järgi kavatsetakse selle projektiga jätkata, vaatamata asjaolule, et sellega on kaasnenud keskmine lisakulu 635 eurot etenduse kohta.

Jaanson rõhutab, et vaegkuuljate huvi projekti vastu suureneb iga etendusega. Näiteks viimast Endla teatri külalisetendust „Imetegija“ Tartu Vanemuise teatris nautis 145 vaegkuuljatele mõeldud abivahendite kasutajat. „Loodan väga, et kõik Eesti teatrid võtavad kuulda mu üleskutset ja liituvad projektiga uuest teatrihooajast,’’ lisas Jaanson.

Eestis on kuulmisprobleemidega inimesi ligi 50 000. Neile lisanduvad kurdid, keda on Eestis umbes 2000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles