President Karis: Omavalitsuste praegune rahastamismudel on ajale jalgu jäänud

Copy
President Alar Karis linnade ja valdade päeva avamisel.
President Alar Karis linnade ja valdade päeva avamisel. Foto: Karli Saul

President Alar Karis võttis linnade ja valdade päeva avamisel omavalitsusjuhtide mured kujundlikult kokku lausega, et väljaspool Tallinna ja Tartu linna ja nende lähiümbrust on turutõrke Eesti. “Ei tohi olemas olla turutõrke Eestit. On üks Eesti, kus heaolu ja kindlustunne peab ulatuma kõikjale,” ütles president.

Riigipea rääkis ka sõna “omavalitsus“ tähendusest. “Omavalitsus kui oma valitsemine, kohaliku elu üle otsustamine ja selle kujundamine. Ise, kohapeal,” lausus Karis ja viitas ühele vallavanemale, kelle sõnutsi ei ole omavalitsused ministeeriumi osakonnad. “Omavalitsused peavad keskvõimule olema partnerid. See tähendab, et keskvõim usaldab omavalitsusi, mitte ei vaata neid kui tülikaid ja kulukaid asju. Riik ongi kulukas ja omavalitsused on osa riigist.”

President Karise sõnade järgi on kõigi meie riigi asutuste eesmärk üks: Eesti inimeste heaolu ja turvalisus. Seetõttu soovitab ta võimuliidu erakondadest valdade ja linnade juhtidel olla nõudlikud ja järjekindlad oma kodupartei suhtes, et kõik see, mis koalitsioonis kokku lepiti, ka ära tehakse.

President Alar Karis linnade ja valdade päeva avamisel.
President Alar Karis linnade ja valdade päeva avamisel. Foto: Karli Saul

Riigipea väitel ei saa kohalikule omavalitsusele järjest laduda ülesandeid, hoolimata sellest, kas ja kuidas nendega toime tullakse ning kas need ülesanded on omavalitsusele üldse mõistlikud kanda. “Omavalitsuste praegune rahastamismudel on ajale jalgu jäänud. Aga ärgem unustagem, see ei ole meile kõrgemalt antud, vaid ikka inimeste tehtud. Ja ainult inimestel on vaba voli seda muuta,” kõneles riigipea.

President soovitas omavalitsustel üle vaadata, milliseid teenuseid suudab pakkuda iga vald üksinda ja milliseid võiks pakkuda kolm–neli omavalitsust ühiselt nii, et üks pakub ja teised maksavad talle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles