Kuidas rajada hooldusvaba lillepeenar? Tori vald õpetab

Sirle Matt
, reporter
Copy
Kui aednik Külli Keerus päris 40 kohaletulnult, kas kellelgi juba on lilleniit, sai ta vastuseks ühe peanoogutuse.
Kui aednik Külli Keerus päris 40 kohaletulnult, kas kellelgi juba on lilleniit, sai ta vastuseks ühe peanoogutuse. Foto: Jüri Looring

Kel huvi, saab sel nädalavahetusel Jõesuus või Toris käed mullaseks teha ja ise järele proovida, kuidas rajada oma koduaeda peenar, mis on peaaegu hooldusvaba: tuleb vaid kord aastas vikatiga maha niita.

Praktilisele tööle eelnesid aprillis loengud, kus oli juttu, kuidas liigirikkad niidud loodusesse üldse tekkisid ja millised on niidutaimed. Sindi koolimajas sellise loengu pidanud OÜ Nordic Botanicali aednik Külli Keerus peab lilleniidu all silmas mitmeaastaste taimedega haljastatud ala.

Keeruse õpetussõnu kuulanud sintlasel Anu Karusel on mõttes katsetada lilleniiduga maakohas ämma pool. Elurikkuse säilitamine läheb talle korda, sest lastelegi tuleb jätta midagi ilusat. Ta märkis, et meie looduses pole enam näha pääsusilma, kullerkuppe, mis kunagi olid väga tavalised metsalilled. Putukaid ja linde on vähemaks jäänud. Karuse, kes muidu elab kortermajas, peab võimalikuks, et kunagi tuleb lilleniit selle juurdegi, aga seda tuleb ülejäänud majaelanikega arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles