Saarde kaitsepäeval tegutsevad päästekoerad

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Saarde eelmine kaitsepäev toimus samuti Lauri karjääris, politseinike varustusega tutvuda oli eriti põnev lastel.
Saarde eelmine kaitsepäev toimus samuti Lauri karjääris, politseinike varustusega tutvuda oli eriti põnev lastel. Foto: Silvia Paluoja

Saarde 22. kaitsepäeval aprilli viimasel laupäeval paneb Eesti päästekoerte ühing huviliste silme all proovile päästekoerte oskused ja tutvustab neljajalgseid abilisi, kuid tegevust, põnevust ja teadmislisa pakuvad Lauri karjääris teisedki mastaapsel turvalisuse pereüritusel osalejad.

Pärnu politseijaoskonna ja Saarde valla huvikeskus rajavad lastele vimpkadega takistusraja, mille läbija kogub tarkust küsimustele vastates.

Kaiteliidu Pärnumaa malev tutvustab relvi, seal hulgas automaati Rahe ehk R20, ja muud varustust.

Lääne päästekeskus on kohal oma tehnikaga, annab seletusi ja lisab põnevust virtuaalreaalsuse mänguga. Mängija peab mõistma, mis juhtus, leidma lahenduse, et kodus vajadusel oskuslikult tegutseda.

Saarde vallas on kolm naabrivalve piirkonda, mis ühendavad mitukümmend kodu Kilingi-Nõmmes, Metsaääre ja Allikukivi külas. Kaitsepäeval võivad piirkonna loomisest ja elanike kodude ja ümbruskonna ühisest turvamisest huvitatud küsida teavet MTÜ Eesti Naabrivalve esindajatelt, kes näitavad ka eakatele üksi kodus olijatele mõeldud häirenuputeenust.

Eesti Punane Rist kordab huvilisi kaasates üle esmaabi ja elustamise võtted ja kellel tahtmist, võib harjutada automaatse kehavälise defibrillaatori ehk AED käsitsemist.

Operatiivne pääste- ja otsingugrupp MTÜ Estsar on kohal, selgitamaks marja- ja seenehooaja eel, mida on tark metsa kaasa võtta ja kuidas eksinuna käituda ise välja- või abi kohalejõudmiseni.

Seekordsel kaitsepäeval esitleb ennast sisekaitseakadeemia, kust teadaolevalt on kohal politsei- ja piirivalvekolledži ning justiits- ja finantskolledži kadetid.

Vürtsi lisavad võitluskunstidega sina peal olijad ja teisedki, kes pääste ja turvalisuse valdkonnas tegutsevad või osalevad vabatahtlikuna riigikaitses.

Pärastlõunal selgub õhkrelva- ja vibuvõistlusel “Saarde täpsuskütt 2023”.

Elanike turvatunnet suurendama mõeldud ürituse algataja-eestvedaja on MTÜ Marina Külakoda ja politseinik Rauno Lensment. Tavaks kujunenud, paljudele mõttekaaslastele, tegevteenistuses olijatele ja vabatahtlikele tugineva suurürituse taim hakkas kasvama 2002. aastal laskevõislusel. Konkursil “Pärnumaa tegijad” nimetati Saarde kaitsepäev Pärnumaa vabakonna aasta 2021 silmapaistvaimaks teoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles