Tervist toetavad ideed ootavad rahvast hääletama

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Plantos OÜ esitas idee “Superkangelased lasteaia toidulauale”, mis tooks toitaeinerikkad võrsed (tõusmed) ehk köögi- ja teraviljade mikrokasvud lasteaialaste lauale.
Plantos OÜ esitas idee “Superkangelased lasteaia toidulauale”, mis tooks toitaeinerikkad võrsed (tõusmed) ehk köögi- ja teraviljade mikrokasvud lasteaialaste lauale. Foto: Allar Tiisler

Tänavu tuli Rimi esimest korda välja kaasava eelarvega kolmes omavalitsuses, teiste hulgas Pärnus. Konkursil läheb üle Eesti jagamisele 30 000 eurot. Pärnust laekus viis terviseedenduse algatust, mis on pandud rahvahääletusele.

Pärnu lasteaed Trall peab oma ülesandeks muu hulgas laste söömisharjumuste kujundamist. Selleks soovivad nad Rohelise Kooli programmi kaudu äratada mudilastes huvi toidu ja toitumise vastu, kasutades selleks inimese viit meelt. Teisalt seisavad nad selle eest, et lapsed valmistaksid ja maitseksid täiskasvanu juhendamisel eri toite, mis aitab kujundada tervislikud toitumisharjumused kogu eluks.

Pernova hariduskeskuse idee on luua tervisliku toitumise teemaline strateegiline virtuaalne lauamäng “Külmkapi ralli”. Seal tuleb teha teadlikke otsuseid ja ootamatuid valikuid toiduainete kasutamisel, mille tulemusena valmib perele maitsev õhtusöök. Eesmärk on läheneda teemale mänguliselt, tõstes osalejate teadlikkust tervisliku toitumise ja jätkusuutliku tarbimise suhtes. Peale selle on tegu õpetliku mänguga, kus õpilane saab uusi teadmisi rühmatöö käigus: nii areneb väljendus- ja argumenteerimisoskus ja anlüüsivõime.

Plantos OÜ esitas idee “Superkangelased lasteaia toidulauale”, mis tooks toitainerikkad võrsed (tõusmed) ehk köögi- ja teraviljade mikrokasvud lasteaialaste lauale. Need sisaldavad kuni 40 korda rohkem vitamiine ja mineraalaineid kui valmis vili ja neid saab kasvatada aasta läbi. Lasteaias veedavad lapsed suure osa oma päevast, süües seal hommiku- ja lõunasöögi ja vahepala. Võrsed aitavad toidulauda mitmekesistada, lapsed aga saavad ise seemneid mulda panna ja jälgida nende kasvutsüklit. Õppeprojekt suunab lapsi tegema tulevikuski tervislikke toiduvalikuid.

Vastutustundlikud Valikud MTÜ lubab keskkonnasõbralikku toitu igasse haridusasutusse, kohvikusse, restorani ja kodusse. Projekti raames lubab MTÜ korraldada toitumiskoolitusi, et harida inimesi jätkusuutliku toitumise teemal, rääkida selle vajalikkuses ja jagada retsepte, kuidas ise loodussõbralikku ja tervislikku toitu valmistada.

Parimad ideed tulevad ikka kogukonnast, sest tajutakse kohalike inimeste soove ja vajadusi.

Irina Talviste, Pärnu abilinnapea

Roheliselt Värske Elu MTÜ soovib oma projekti abil tuua pärnakateni teadmised ja oskused, kuidas tervislikult maiustada, vähendada jõulude ajal (suhkru) ületarbimist ja pakkida oma kingid keskkonnasäästlikult.

Pärnu abilinnapea Irina Talviste avaldas heameelt selle üle, et just Pärnu linn on üks omavalitsusest, kelle Rimi oma katseprojekti kaasas. Talviste tõdes, et tasakaalustatud toitumine ja jätkusuutlikkus on tervise seisukohalt väga olulised. “Me ei räägi siin ainult inimeste, vaid ka meie ühiskonna tervisest, kuna oleme ju üks tervik,” lausus abilinnapea. “Parimad ideed tulevad ikka kogukonnast, sest tajutakse kohalike inimeste soove ja vajadusi.”

Rimi vastutustundliku ettevõtluse juhi Katrin Batsi sõnutsi on kaasava eelarve peamine eesmärk edendada kohalikku elu. “Me kõik tahame elada keskkonnas, kus meil on hea olla. Rimis väärtustame tervislikku toitumist ja mõtleme sellele, kuidas jätkusuutlikumalt tarbida. Seda mõtteviisi jagavad paljud, kuid tihti jäävad asjad ellu viimata seetõttu, et puudub raha. Siin saamegi meie jaeketina õla alla panna,” rääkis Bats.

Rahvahääletus kestab 5. juuni südaööni. Hääletusel saab osaleda iga vähemalt 16aastane inimene, kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Pärnu omavalitsuses. Hääletada saab ID-kaardi, Smart-ID ja mobiil-IDga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles