Pärnusse rajatakse riigi esimene kliimahariduse näidisala

Pärnu Postimees
Copy
Salto arhitektuuribüroo kavandatud väliõppeklass on nagu olemasoleva loodusmaja väike vend, mis kopeerib suure hoone vorme.
Salto arhitektuuribüroo kavandatud väliõppeklass on nagu olemasoleva loodusmaja väike vend, mis kopeerib suure hoone vorme. Foto: Salto arhitektuuribüroo

Pärnusse rajatakse Eesti esimene kliimahariduse näidisala, täielikult taastuvenergial toimiv õuesõppeklass ja töötatakse välja kliimahariduse õppekavad koolidele ja ülejäänud huvilistele.

Eeloleval suvel kerkib Pernova loodusmaja hoovi täielikult taastuvenergial töötav väliõppeklass ja kliimahariduse näidisala. Salto arhitektuuribüroo kavandatud väliõppeklass on nagu senise loodusmaja väike vend, mis kopeerib suure hoone vorme. Maja juurde rajatav näidisala annab võimaluse tutvustada ja selgitada taastuvenergia saamise ja kasutamise tehnilisi lahendusi.

Pernova hariduskeskuse direktori Kaire Mertsini sõnutsi on projekti põhieesmärk anda noortele parimat kliimamuutustega seotud teavet ja haridust. „Tahame olla kliimahariduse suunanäitajad ja heas mõttes mudijad. Loome loodusmaja õuele targa pargi näidisala, kus kogu energia toodetakse päikese ja tuule jõul. Soojussaare mõju vähendamiseks kohendame kõrghaljastust ja loome sademevee kogumissüsteemi, et pargiala paremini ja säästlikumalt hooldada,” selgitas Mertsin.

Valmivas väliõppeklassis saab õppetöö kõrval jälgida reaalaajas kajastatavaid andmeid nii saadava kui kasutatava energiahulga ja allikate kohta. Mertsini sõnutsi paigaldatakse loodusmaja väliterritooriumile nutikad laadimisjaamad ja istumiskohad. Samuti viiakse kogu välis- ja pargivalgustus üle täielikult päikeseenergiale.

Kasutusele võetakse Euroopa Liidu kliimaõppe juhendid, mis on mõeldud põhikooli- ja gümnaasiumiõpilaste tarvis. The Office of Climate Education (OCE) koostatud õppematerjal on tõlgitud, kooskõlla viidud Eesti haridusruumiga ja valmis avaldamiseks tuleva õppeaasta alguseks. Esimene kliimaõppe käsiraamatut tutvustav koolitus leiab aset 23.–24. mail Pernova loodusmajas. Koolitama tuleb raamatu üks autoritest Simon Klein.

Projekti “Pernova kliimahariduse näidisala SMARTPARK loomine” rahastab Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanism 2014–2021 programm „Kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine”. Kui hange läheb plaanipäraselt, toimuvad esimesed õppetunnid uudses klassis sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles