Loodusvaatluste maraton kutsub ranna rajooni elustikuga lähemalt tutvust tegema

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Rannaniidult leiab hulga põnevaid putuka- ja taimeliike.
Rannaniidult leiab hulga põnevaid putuka- ja taimeliike. Foto: Lilli Tölp

Täna keskpäeval algab 24 tundi kestev üle-eestiline loodusvaatluste maraton, mis kestab 24 tundi. Pärnus uuritakse kahel päeval linna rannapiirkonna roheala.

Pärnus juhib loodusvaatlust hotellide Strand ja Tervise Paradiisi vahelisel alal looduskaitseekspert Indrek Tammekänd. Tema sõnutsi jääb vaatlusalale väga erinevaid kasvukohatüüpe, leidub nii puudesalusid, roostikku ja rannaniitu kui liivast mereranda ja veesilmasid.

Ehkki loodusvaatlus toimub kuuendat korda, tuleb see Pärnu linnas esimest korda. Konkreetne ala valiti Tammekännu jutu järgi seetõttu, et aru saada, kui väärtuslik on see liigirohkuse poolest. “Kõik huvilised on väga oodatud, läheme ühiselt liike otsima ja õppima,” julgustas Tammekänd kaasa lööma.

Laupäeval saab vaatlejate seltskonnaga liituda kell 12, 14, 16, 18 ja pühapäeval kell 6, 8, 10 veekeskuse ja Strandi vahel (Papli ja Kanali tänava nurgal) asuva seikluspargi juures kergliiklustee ääres. Muudelgi kellaaegadel võib vaatlejad alalt üles otsida ja liituda. Vaatlusel saab kaasa lüüa endale sobiva aja jooksul, olgu see siis 15 minutit või kaheksa tundi. Juhendajad õpetavad tundma linde, taimi ja putukaid.

Kas ja milliseid haruldusi kohati, saab selgeks pühapäeva lõunaks. Tammekänd usub, et kindlasti leiab niidult orhideelisi, lootus harvaesinevaid juhukülalisigi näha on suur. “Mõne liigi määramine võib võtta kauem aega, kuna tuleb hiljem piltidelt täpsemaid tunnuseid uurida,” ütles ta ja kinnitas, et näiteks putukaid selleks kinni ei püüta.

Võimalus loodusteadmisi täiendada

Loodusvaatluste maraton on põnevusest pakatav, seikluslik ööpäev looduses, mille käigus tuvastatakse kindlal alal kindla ajavahemiku jooksul nii palju eluslooduse liike kui võimalik. Loodusvaatluste maratonil osalemine aitab osalejal kodukoha loodust paremini tundma õppida ning looduskaitsjate ja teadlaste töö jaoks andmeid koguda. 

Maratonil osalemiseks pole vaja eelteadmisi, sobib ka kõige sagedamini esinevate liikide märkamine ja ülesmärkimine. “Oluline on, et konkreetsel registreeritud vaatlusalal tehtud vaatlused jõuaksid eElurikkuse andmeportaali,” sõnas maratoni eestvedaja, Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia harrastusteaduse peaekspert Veljo Runnel. 

Avalikud vaatlusalad asuvad peale Pärnu ka Harju-, Ida-Viru-, Tartu-, Valga- ja Viljandimaal. Määratakse liike, salvestatakse lindude hääli, uuritakse taimi, vaadeldakse veekogu elustikku. Samuti tutvustatakse vaatlusvahendeid ja võimalusi ning korraldatakse loodushariduslikke tegevusi lastele. Eri vaatlusalade ja programmidega saab tutvuda eElurikkuse kodulehel. 

Loodusvaatluste maraton on osa loodusfestivalist, mis sel aastal keskendub viie päeva jooksul aedade ilule ja elurikkusele. “Loodan, et festivali teemavalik aitab esile tõsta igaühe aia erilisust. Pole tähtis, kui suur on aed, sest aia väärtus võib peituda hoopis muus: aed võib olla meie toitja või silmailu pakkuja, aga ka looduse hoidmise koht,” selgitas festivali projektijuht Kaarin Hein. 

2022. aastal oli Eesti eri paikades 42 vaatlusala, kus tehti üle 7000 loodusvaatluse, maratoniga seotud sündmustel osales üle 360 inimese. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles