Päästeamet keelab looduses tule tegemise ja suitsetamise

Pärnu Postimees
Copy
Tänavu on paästjad käinud üle 600 metsatulekahjul ja maastikupõlengul.
Tänavu on paästjad käinud üle 600 metsatulekahjul ja maastikupõlengul. Foto: Lilli Tölp

Päästeamet kuulutas alates homsest kogu Eestis välja tuleohtliku aja, millega keelatakse looduses lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine.

Alates 14. juunist algab üle Eesti tuleohtlik aeg ja ulatuslike tulekahjude vältimiseks on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel keelatud lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine.

“Kuna kevad on olnud väga kuiv ja sel nädalal saabub ka selle suve esimene kuumalaine, on loodus muutunud äärmiselt tuleohtlikuks. Selleks et ulatuslikke maastikupõlenguid vältida, kehtestataksegi tuleohtlik aeg, mis seab looduses toimetamisele mõningaid piiranguid,” selgitas päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Tuuli Taavet.

Tuleohu indeks teisipäeval, 13. juunil.
Tuleohu indeks teisipäeval, 13. juunil. Foto: Keskkonnaagentuur

“Tuleohtlikul ajal on keelatud vabas looduses lõket teha, grillida ja suitsetada, sest ülikuival ajal piisab vaid väiksest sädemest, et vallanduks ulatuslik põleng. Grillimine ja lõkketegu ja suitsetamine on tuleohtlikul ajal keelatud ka riigimetsa majandamise keskuse metsaaladel,” rääkis Taavet. “Oma isiklikus koduaias tohib jätkuvalt lõket teha ja grillida, kuid ohutus peab olema tagatud ja esmased tulekustutusvahendid olgu käepärast. Võimalusel aga tasub sealgi tuletegemist vältida.”

Tuleohtliku aja kehtestamisel hindab päästeamet keskonnaagentuuri ilmateenistuse tuleohukaarti. Ilmaolusid analüüsitakse iga päev ja inimestele püütakse seada võimalikult vähe piiranguid. Kohe, kui ilmaolud paranevad ja tuleoht väheneb, leevenevad piirangudki.

Tänavused kevadkuud ja esimene suvekuu on olnud väga kuivad ja loodus on väga kergesti süttiv. Lähipäevadeks prognoosib ilmateenistus 30 kraadi piirimaile ulatuvat temperatuuri ja tuleoht suureneb veel.

Aasta algusest praeguseni on päästjad reageerinud 601 tulekahjule metsas ja maastikul. Ainuüksi juunis on selliseid põlenguid olnud 65. Möödunud nädalavahetusel käisid päästjad mitmel korral kustutamas põlema süttinud rabasid ja turbaväljugi.

Pärnumaal oli viimane suurem metsatulekahju pühapäeva õhtul, kui Häädemeeste vallas Krundiküla lähedal tuli kustutustöödeks mitmeks tunniks sulgeda rahvusvaheline Via Baltica maantee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles