Elektrilevi uuendab Pärnumaal pea 130 kilomeetrit kaableid

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tänavu planeerib Elektrilevi investeerida rohkem kui kunagi varem.
Tänavu planeerib Elektrilevi investeerida rohkem kui kunagi varem. Foto: Urmas Luik

Pärnumaal plaanib Elektrilevi aastatel 2023–2024 investeerida kuus miljonit eurot. See toob Pärnumaale 127,7 kilomeetrit ilmastikukindlat võrku, sellest 37,5 kilomeetrit maakaablit, ja peale selle 31 uut alajaama.

Ühiskonna ootused elektrivõrgule kasvavad ja muutuvad ajas. Kui varem oli tähelepanu all peamiselt varustuskindlus, on praegu lisandunud ka pinge kvaliteet, hajatootmise toetamine, elektrisõidukite laadimine jne. Investeeringuid planeerides peab Elektrilevi kõigi nende tingimustega arvestama.

“Aastal 2023 on plaanitud varustuskindluse tõstmiseks investeerida umbes 65 miljonit eurot, mille käigus ehitame 650 kilomeetrit ilmastikukindlat võrku ja uuendame/ehitame 90 alajaama. Teine pool lisandub siia tootjaliitumiste investeeringutest tehtavatest võrgulaiendustöödest. Ka liinikoridoride hooldus ja laiendamine on meil prioriteet,” rääkis Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Härm kinnitas, et nii nagu mujal Eestis, on ka Pärnumaal endiselt peamine tähelepanu varustuskindlusel. Pärnumaal ehitatakse varustuskindluse tõstmiseks kokku 127,7 kilomeetrit ilmastikukindlat võrku, sellest 37,5 kilomeetrit uut maakaablit, ja vahetatakse viimase aja statistika järgi kõige rikkelisemad liinid ilmastikukindla õhuliini vastu, mida on kokku 90,2 kilomeetrit.

Kokku soovime järgmise viie aastaga uuendada 11 000 kilomeetrit elektrivõrku.

Mihkel Härm, Elektrilevi juhatuse esimees

Aastal 2022 investeeris Elektrilevi kokku 123 miljonit eurot elektrivõrguga liitumisteks ja töökindluse tõstmiseks. Mullu ehitati  liitumised 6093 elektritootjale, mis tõi elektrivõrku 184 megavatti uut taastuvenergia tootmist. Tänavu planeerib Elektrilevi investeerida varustuskindluse tõstmiseks 65 miljonit eurot ja liitumisteks umbes 70 miljonit eurot.

Härmi sõnutsi on võetud eesmärk järgmise viie aastaga võrku kiirendatud korras uuendada. Kui eelmise viie aasta jooksul investeeriti 480 miljonit eurot, siis järgmisel viiel aastal on eesmärk Eesti elektrivõrgu paremaks muutmiseks investeerida miljard eurot. “Kokku soovime järgmise viie aastaga uuendada 11 000 kilomeetrit elektrivõrku ja 3000 madalpinge alajaama ning 40 piirkondlikku kõrgepinge alajaama,” rääkis ta.

Elektrilevi haldab 61 000 kilomeetri jagu elektriliine, millest juba praegu on ilmastikukindlat võrku 73 protsenti. Kokku on Elektrilevi võrgus 24 500 alajaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles