Mauri tehnokülas avati kardi siserada

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne rajaleminekut tuli kirjutada alla vastutuslehele ja kuulata, mis Kristjan Vokil õpetlikku öelda oli.
Enne rajaleminekut tuli kirjutada alla vastutuslehele ja kuulata, mis Kristjan Vokil õpetlikku öelda oli. Foto: Urmas Luik

Pärnu piiril Lihula maantee ääres Mauri tehnokülas avati Pärnu kardikeskuse sisehall. Selles on 300 meetri pikkune kurviline ringrada, kus harrastuskardil saab oma võidusõitjakätt ja -närvi proovida, kui vaid jalad gaasipedaalini ulatuvad.

Kardikeskuse omanik Kristjan Vok kinnitas, et juhiluba keskusse sisseastunult ei nõuta. Pikkus loeb: sõitasoovija pealagi peab küündima maast vähemalt 125 sentimeetrini.

Nõutud kasv käes, ei küsita enam vanust ega vaadata sugu, alaealistel ei pea isegi lapsevanem kaasas olema.

Kuna iste ja pedaalid on kardis sõitja kasvu järgi reguleeritavad, tunneb ennast selle roolis mugavalt üle kahemeetrinegi mees. Kiivri ja kindad saab kardikeskuselt. Napsitanuid rajale ei lasta.

Esimene omasugune Lääne-Eestis

Mauri tehnoküla siserada on esimene omasugune Lääne-Eestis ja kolmas riigis.

Kogemused kardiradadelt on näidanud, et keskmiselt kõigub kardisõiduharrastajate vanus 20–35 eluaasta vahel, kusjuures rooli asuvad ühtviisi nii mehed kui naised.

“Tuleb ainult lunastada pilet, lasta end instrueerida, anda allkiri vastutuslehele ning jälgida instruktori juhtnööre ning märguandeid ja sõit võib alata,” lubas Vok.

Instruktor annab sõidu ajal märku lippudega: ruudulipp – start ja finiš, kollane – aeglusta, sinine – luba kiirem mööda, hall – hoiatus reeglite rikkumise eest, must – katkesta sõit ja tule boksi. Vajadusel jooksevad rajajulgestajad appi.

Seega on kõik nagu päris karditreeningutel või -võistlustel. Tulevikus on keskusel kavas sisse seada ringirekordite pingerida.

Üle kuue masina korraga siserajale tiirutama ei lubata. Välisrajal, mis avatakse suvel, lastakse Pärnu kardikeskuses samal ajal rajale kaheksa masinat.

Kardid on turvalised

Üüritavad kardid on mõeldud harrastajatele. Kuigi hea kiirendusega, on need turvalised. Kiirust arendavad kuni 60 kilomeetrit tunnis, milleni käänulisel rajal on siiski raske jõuda.

“Pigem kujutavad algajad ja valesid sõiduvõtteid kasutavad sõitjad suuremat ohtu masinatele kui masinad inimestele,” sõnas Vok.

Korraga müükse pilet kaheksaks minutiks, millega kogenud sõitja jõuab siserajal teha 13–14 ringi, mis teeb 4,5 kilomeetrit. Algajad tavaliselt nii palju kaheksa minutiga läbi ei sõida.

“Inimesi on erinevaid: mõni saab hea sõidutunde kätte juba paari esimese korraga, teisel kulub selleks kümme või rohkemgi sõidukorda,” rääkis Vok, istus karti, tegi näidisringi ja põrutas rajapiiretesse. Ei juhtunud midagi halba.

“Kardid on Sody karditehases valmistatud hobikardid ja ümbritsetud põrkerauaga, mis muudab kokkupõrked ohutuks,” kinnitas Vok.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles