Tori kirikus tähistatakse vaba Eesti päeva

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Eesti sõjameeste mälestuskirik Toris.
Eesti sõjameeste mälestuskirik Toris. Foto: Mailiis Ollino

Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris on tavaks riigile oluliste tähtpäevade ja sündmuste tähistamine, nii ka sel neljapäeval, 31. augustil, mil möödub 29 aastat Vene relvajõudude väljaviimisest meie koduriigist.

Tori kiriku taastajate ühenduse juhatuse esimees Jüri Kask rääkis, et vaba Eesti päevale pühendatud tänujumalateenistusel teenib Kaitseliidu peakaplan kapten Peeter Paenurm ja mängib Kaitseliidu Pärnumaa maleva orkester Saxon. Tähtpäevaüritusel osalejatele pakutakse kirikukohvi ja kringlit. Kask lisas, et tavakohaselt saab keskpäeval algavale jumalateenistusele sõita Pärnust Kaitseliidu maja eest tund varem väljuva tasuta bussiga.

Teadaolevalt oli vahetult Eesti Vabariigi taasiseseisvusemise järel 1991. aasta augustis Eestis 570 Nõukogude armee militaarobjekti ja üle 40 000 sõduri. President Lennart Meri ja Venemaa Föderatsiooni president Boriss Jeltsin sõlmisid 1994. aasta suvel niinimetatud juulileppe, mille alusel Vene väed lahkusid sama aasta 31. augustil Eesti territooriumilt, olles okupeerinud meie koduriiki 54 aastat. Vaba Eesti päeval väärtustuvadki nende pingutused, kes suutsid diplomaatiliselt jõuda võõrväe väljaviimiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles