Pildid Lihula külje all hävisid tules sajad heinarullid, omanik kahtlustab süütamist

Pärnu Postimees
Copy
Hälvati külas süttis kaks suurt heinarullide auna.
Hälvati külas süttis kaks suurt heinarullide auna. Foto: Lääne päästekeskus

Täna varahommikul süttis Lääneranna vallas Hälvati külas kaks heinarulliauna, põlengusuitsu oli näha mitme kilomeetri kaugusele. Rullide omanik kahtlustab süütamist.

Kella 5 paiku teavitas pealtnägija häirekeskust, et Hälvati külas on näha suitsusammast ja leeki. Kohale jõudnud päästjad leidsid eest kaks põlevat heinarulliauna, mille lähedale olid pargitud autod. Umbes 30x15 meetri suurused aunad põlesid leegiga ja tuld hakkasid võtma läheduseski asuvad silorullid.

Esmalt asusid päästjad kaitsma süttimise eest autosid ja veel mitte põlevaid silorulle ja seejärel kustutama heinarulle.

Kuna hein on vaja lahti raputada ja igasuguse sädeme summutamiseks läbi loputada, võtavad kustutustööd palju aega ja ressurssi.

Heinarullide põlengukohast tõusis palju suitsu, mida oli näha mitme kilomeetri kaugusele. 

Hälvati külas süttis kaks suurt heinarullide auna.
Hälvati külas süttis kaks suurt heinarullide auna. Foto: Lääne päästekeskus

Kustutustöödele sõitsid Haapsalu, Lihula, Märjamaa, Pärnu ja Risti kutselised ning Halinga, Laukna, Koonga, Kõmsi ja Vana-Vigala vabatahtlikud päästjad. Põlengupaigas tegutses 12 masinat.

Tulele saadi piir kella 15.20 paiku ja siis jäid päästjad tulepesi otsima. Päästetööde juht arvas, et see töö kestab õhtuni. 

Hommikul sai väljakutse põlengupaika politseigi, kuna maaomanik kahtlustas süütamist.

“Politsei vestles kohapeal omanikuga ja kõik tulekahju asjaolud on selgitamisel. Pärast kustutustööde lõppu hindab omanik kahju kokku ja pöördub siis veel politsei poole,” ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ragne Keisk.

Hälvati küla heinapallide põleng on viimasel ajal Pärnumaal juba teine juhtum, kui loomasööt hävib või satub hävinguohtu. 

Ööl vastu 5. septembrit lõigati Põhja-Pärnumaa vallas talu maadel katki 692 silorulli, millega ettevõttele tekitati kahju ligemale 93 000 eurot.

Heinarullid on Hälvati külas põlenud varemgi. Viis aastat tagasi käisid Lihula päästjad kustutamas heinarullide hunnikus tekkinud põlengut: virnastatud heinarullid aurasid ja olid läinud kuumaks ning päästjate hinnangul võis hein ise süttida. Siis põles üks rullidest, kuid kustutamisel tuli lahti võtta veel rulle.

Kaks ja pool aastat tagasi oli Hälvati külas põleng mahajäetud laudas. Siis kastsid päästjad umbes 1,5ruutmeetrise lõkkeaseme ja läheduses olnud heinapallid veega üle. Et ümbruses jooksid ringi lapsed, võis päästekeskuse pressiesindaja sõnade kohaelt oletada, et nemad tegidki laudas tuld. Seetõttu kutsuti kohale politseinikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles