Selgusid Pärnu linna kauneimad kodud

Kristo Niglas
, Reporter
Copy

Pärnu linnavalitsus kinnitas tänavuse konkursi «Kaunis kodu» võitjad. Sel korral ühendas võidukodusid märksõna «loodus».

Konkursi komisjon valis neljast linnaosast – Raeküla, kesklinn, Ülejõe, Rääma – esiletõstmiseks välja kolm kaunist väikeelamut, Paikuse osavallast kaks ja Audru-Tõstamaa osavallast (need kaks osavalda on konkursil ühe piirkonnana) ühe ilusa väikeelamu. Samuti valiti parima heakorrastusega korruselamu ja parima heakorrastusega teenindusettevõte.

Suvepealinna linnaaedniku Anu Nurmesalu sõnutsi valiti kaunid koduaiad välja nii vihjete peale, mis tulid möödakäijatelt, naabritelt, aiapidajatelt endilt kui ka komisjoni ringsõidu käigus avastatud kaunitest aedadest. «Tänavuste nominentide seas on majad, kus fooniks on loodus ise,» rääkis linnaaednik. «Haljastuslahendused modernselt lihtsad, veidi juhusliku joonega kui ka looduslikud kooslused, mis ikka oma aia aednike nägu.»

Ringkäikudel hindab komisjon haljastuse tervikilmet ja haljastuse kooskõla elamu, piirde ning tänavailmega. Kauni kodu tiitli andmisel on väga suur tähtsus just hooldusel ja hoolduse järjepidevusel. Ka hooldatud roheline muruala õunapuudega ning mõnusa terassiga maja ümber annab kauni kodu tunde. Linnaaedniku sõnutsi tunnustavad nad väga aiaomanikke, kes hooldusega on laienenud maja ümber linnamaale. Nurmesalu loodab, et tunnustus annab lisaks võitjatele indu oma aias tegutsemiseks ka teistele linlastele.

Jõekalda tee 63b, Paikuse osavald

Paikuse osavalla kauneim väikeelamu on Jõekalda tee 63b.
Paikuse osavalla kauneim väikeelamu on Jõekalda tee 63b. Foto: Haide Rannakivi

Anu Nurmesalu: «Varjuline männimetsaalune aiaruum sulandub ühte ümbritseva loodusega ning istutustena on kasutatud mitmeid erinevaid okaspuude vorme, mis vaheldumisi õitsvate rododendronite, hortensiate ja värviliste püsikulaikudega mõjuvad oma lopsakusega suursuguselt. Jõekalda 63b aiakujunduses on loodusel «juhtiv osa» ning aiaruumis ringi liikudes saab nautida liikumist ka väljapoole aeda mööda silda jõeäärsesse rohelusse.  Pererahva sõnul on aed aastatega loodud ja – nagu aiapidajad armastavad öelda – aed on saanud «täiskasvanuks». See pakub ruumi nii sõpruskonna võõrustamiseks, aeda külastavate lindude ja loomade vaatlemiseks-kuulamiseks kui ka lihtsalt teraapiliseks puhkamiseks.»


Pääsukese pst. 8, Paikuse osavald

Paikuse osavalla üks kauneimaid väikeeramuid asub Pääsukese pst 8.
Paikuse osavalla üks kauneimaid väikeeramuid asub Pääsukese pst 8. Foto: Haide Rannakivi

Nurmesalu: «Möödujate tähelepanu on püütud vahva konteinermajakesega ning lilleilu rajamisega tänavaalal, mida pererahvas usinasti hooldab. Aiaruumi kaunistavad värvikalt kujundatud aiaäärsed voolujoonelised istutusalad madalatest okaspuuvormidest, õitsvatest põõsasvormidest, kõrgetest püsikulaikudest, mis on just pilkupüüdvaks visiitkaardiks igal aastaajal. Aed on väga lapsesõbralik, kõike, mis peenral, võib ka suhu pista, ning lastel on oma kahekordne mängumaja ja koerapoiss Mäkil oma mängunurk. Kõik aias nähtu ja rajatu, olgu see siis peenraäärised, nii kivist kui puidust, kõrgustes lastemaja, istutusalas olev veesilm, võreseinad ja lillekastid, on perenaise maitse järgi peremehe kätetöö tulemus.»


Elu tee 17, Audru osavald

Audru- ja Tõstamaa parima heakorrastusega väikeelamu asub Elutee 17.
Audru- ja Tõstamaa parima heakorrastusega väikeelamu asub Elutee 17. Foto: Haide Rannakivi

Nurmesalu: «Aeda ümbritsev foon on roheline ning aiaruumi valitud vormi hoidvad ja pügatud okaspuud ja -põõsad heledas killustikus segamini eriilmeliste püsikute ning õitsvate lehtpõõsastega mõjuvad lihtsalt ja modernselt. Aiaruumi taha jääv tiik on nagu suur peegeldus ning tiigi keskel olev saareke avardab visuaali aiast veelgi. Elamu, aiaehitiste ja taimmaterjali materjalide värvitoonide valik on kooskõlas ning mõjub soojalt.»


Lille 9a,  Rääma ja Ülejõe linnaosa

Rääma ja Ülejõe kauneim väikeelamu on Lille 9a.
Rääma ja Ülejõe kauneim väikeelamu on Lille 9a. Foto: Haide Rannakivi

Nurmesalu: «Lille 9a aed on vabakujuline, murupõhjaline ning aias on tunda nii Jaapani stiili meeleolusid kui Hiina aiakunsti detaile.  Avaras aiaruumis leiame nii oskuslikult vormi pügatud lehtpuid ja põõsaid vaheldumisi kiviteedega, loomakujukestega, haljastusega kaunistatud kaevu, voolava veesilma sillakesega kui ka aiapaviljoni.

Kõik aias loodu on pererahva omalooming, mõtetena kaasa toodud välisreisidelt. Eeskujulikult korras maja huvitavate ornamentidega ja avar aed moodustavad ühtse terviku ning kõik ehitised, taimmaterjali pügamiskunst ning ka ehitiste siseviimistlus on peremehe kätetöö.»


Vambola 5, Raeküla linnaosa

Parima heakorrastusega väikeelamu Raekülas on Vambola 5.
Parima heakorrastusega väikeelamu Raekülas on Vambola 5. Foto: Haide Rannakivi

Nurmesalu: «Raeküla linnaosa vaikse kõrvaltänava maja ees- ja tagaaeda kaunistavad väikesed istutusalad suurtest ja madalatest pügatud okaspuudest, õitsvatest põõsasvormidest, kõrgetest püsikulaikudest, mis on pilkupüüdvad igal aastaajal. Aia avarus ja rohelus on väga lapsesõbralik. On piisavalt muruala trallimiseks, koertega mängimiseks, kiikumiseks ning puude vahele on ehitatud  lastele  oma «heade mõtete koht».  Hobiaednikust perenaine on  tegusalt külalislahke ning õunapuudealune istumiskoht koos puidust terassiga on vastu võtnud seal nii mitmeid esinejaid kui ka neid vaatama tulnud kuulajaid.»


Karja 5, kesklinna linnaosa

Kesklinna kauneim kodu asub aadressil Karja 5.
Kesklinna kauneim kodu asub aadressil Karja 5. Foto: Haide Rannakivi

Nurmesalu: «Karja 5 maja asub kesklinnas ning püüab möödujate pilke kevadeti maja ees õitsevate rododendronite riviga.  Maja sisehoov on nagu vaikne roheline oaas keset kesklinna linnamelu, kus vana väärikas maja uues lihtsas kuues on kooskõlas aiaruumi lahendusega. Selles aias kasvab palju maitsetaimi ning tarbeaia taimmaterjal valik on oskuslikult segatud õitsvate püsikutega ja viljapuudega. Viinamarjad majaseinal, roosid peenardes, lehtkapsas, paprika, basiilik, mungalill, tageetes taimekastides mõjuvad looduslähedaselt ja mis peamine – nad kõik on kasvatatud looduslikult ilma taimekaitsevahenditeta.»


Parima heakorrastusega korruselamu KÜ Kuuse 4

Pärnu kauneim kortermaja on Kuuse 4a.
Pärnu kauneim kortermaja on Kuuse 4a. Foto: Haide Rannakivi

Nurmesalu: «Välisruumi liigendatus ning kaasaegsete materjalide kasutus ja innovatiivsus on väga heaks eeskujuks teistele korteriühistutele. Hooviala on avatud ja läbikäidav, tegevusi ja silmailu leiab seal igas vanuses majaelanikele ja ka möödakäijatele. Komisjoni tähelepanu pälvis rohetava murukivikattega parkimisala, kuhu oli paigaldatud laadija elektriautodele.»


Parima heakorraga teenindusettevõte Reiu puhkekeskus

Parima heakorraga teenindusettevõte - Reiu Puhkekeskus.
Parima heakorraga teenindusettevõte - Reiu Puhkekeskus. Foto: Haide Rannakivi

Nurmesalu: «Puhkekülast avanev looduslik vaade Reiu jõele on kaugeleulatuvalt avar ning sulandub ühtseks hooldatud murualaga, kus on hea puhata, võrkpalli mängida või lihtsalt lesida. Taimmaterjali valik on minimalistlik ning tunda on maakodu lihtsust ja hõngu. Puhkeküla ees olev lasteatraktsioon  koos taimmaterjaliga sobitub hästi kogu üldise kontseptsiooniga ning on külalistele mõnusalt kutsuv.»

Parima heakorrastusega väikeelamute omanikke premeeritakse 250, parima heakorrastusega korruselamu korteriühistut 300 euroga. Kõik võitjad saavad ehitistele kinnitatava märgi «Kaunis kodu 2023».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles