Politsei peadirektor: E-kirjade laine on vastikult odav, aga jõhker viis hirmutada

Pärnu Postimees
Copy
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Egert Belitšev.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Egert Belitšev. Foto: Arvo Meeks

Politsei andis teada, et suurele hulgale Eesti asutustele saadetud ähvarduskirjade puhul ei ole viiteid, nagu oleks tegemist muu kui rämpsuga. Seepärast on politsei- ja piirivalveameti operatiivjuhi Heigo Reineki sõnutsi kirja saanutel soovitatud tööd jätkata ja hooneid evakueerima ei pea. Niisuguste kirjade suhtes ei tohi aga valvsust kaotada ja tuleb siiski politseid teavitada.

“See ei tähenda, et need koolid või muud asutused, kes täna oma tegevuse peatasid, oleksid kuidagi eksinud või üle reageerinud,” märkis operatiivjuht. “Oluline on kriisiplaanide olemasolu ja sõltuvalt olukorrast valmisolek neile vastavalt otsused langetada.”

Reinek nentis, et välistatud pole samasuguse meililaine kordumine või rämpskirjade matkimine. “Kuigi uus kirjade laine võib olla eelmise koopia, ei tohi nende suhtes valvsust kaotada,” kinnitas ta. “Sellepärast palub politsei teada anda kõigist ähvardustest, mis kas suuliselt või kirja teel asutusteni jõuavad. Kui näete oma ruumides sinna tekkinud võõrkeha, kahtlast pakki või kahtlust äratavaid võõraid hoones või selle lähistel, tuleb viivitamata helistada 112.”

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Egert Belitšev ütles, et pommiähvardus on rünne inimeste turvatunde vastu. “Tänane rämpsposti laine häiris sadade Eesti koolide, lasteaedade ja muude asutuste tööd ja võttis meelerahu ilmselt tuhandetelt inimestelt,” täiendas ta. Peadirektor lisas, et mõistab vanemaid, kes täna murega lapsed kooli-lasteaeda saatsid või, vastupidi, kelle tööpäeva õppetöö katkestamine pea peale pööras. “E-kirjade laine on vastikult odav, aga jõhker viis hirmutada, takistada ja segadust külvata.”

Belitšev andis teada, et politsei on juhtumi uurimiseks alustanud kriminaalmenetlust ja teeb koostööd Läti korrakaitsega, kuna Lätis levisid samalaadsed kirjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles