Riik hakkab abivajajatele jagama toidukaarte (1)

Pärnu Postimees
Copy
Toidukaardiga saab osta vaid toidu- ja esmatarbekaupa.
Toidukaardiga saab osta vaid toidu- ja esmatarbekaupa. Foto: Marko Saarm

Alates tänasest jagatakse abivajajatele üle Eesti seniste toiduabipakkide asemel toidukaarte. Kaardile kantakse kvartalis inimese kohta 30 eurot ning selle eest saab osta toidu- ja esmatarbekaupa Rimi poodidest üle Eesti.

Perekonna kohta väljastatakse üks toidukaart, millele kantakse kogu leibkonna toetussumma. Toetus tuleb ära kasutada kvartali jooksul. Allesjäänud summa ei kandu üle järgmisse kvartalisse. Toidukaardiga saab osta vaid toidu- ja esmatarbekaupa.

Toiduabi saajate nimekiri moodustub toimetulekutoetuse ja kohaliku omavalitsuse toetuste taotluste ja saajate alusel. Abi taotlemiseks peab inimene pöörduma oma elukohajärgse kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole, misjärel hinnatakse tema majanduslikku olukorda ja vajadusel kantakse toiduabi saajate nimekirja. Samuti saavad toiduabi kodutute öömajades viibivad kindla elukohata inimesed. 

Toiduabikaartidele üleminek algas tänavu aprillist, kui Tallinnas, Harju- ning Raplamaal elavatele abivajajatele toidukaarte jagama hakati. Kahe kvartaliga enimostetud tootegruppideks kujunesid leiva- ja saiatooted, piimatooted, jogurtitooted, juur- ja köögiviljad, puuviljad ja lihatooted.

"Tänavu kevadel alanud üleminek toidukaartide süsteemile näitas, et inimesed võtavad süsteemi kiiresti omaks, saades samal ajal valikuvabaduse oma ostukorvi ise täita," ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Sotsiaalkaitseminister tõi positiivse muutusena toidukaartidele ülemineku puhul esile selle, et kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajate koormus väheneb. "Kui varem jäi eriti just nendes omavalitsustes, kuhu toidupanga südamlik meeskond veel jõudnud ei olnud, pakendamine, jagamine, nimekirjadesse kandmine sotsiaaltöötaja kanda, siis uue süsteemiga muutub ka see paindlikumaks: inimesel tekib endal võimalus lähimasse kauplusesse minna ja vajalikud ostud seal teha," lisas Riisalo.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala toimepidevuse juhi Tea Varraku sõnul on toidukaartide süsteem terves Euroopas uudne lahendus. "Katsetusi üleminekuks on tehtud ka teistes riikides, aga ükski riik ei ole tervikuna toidukaartide süsteemile veel üle läinud," ütles Varrak.

Tänavu teises kvartalis jagati toiduabi 28 936 inimesele. Seda kaasrahastab Euroopa Liit ESF+ eelarvest.

Peale eelmainitud toiduabi jagatakse 2019. aastast alates puudust kannatavatele inimestele annetatud söögipoolist, mida koguvad ja jagavad toidupangad kogu aasta jooksul. Sihtrühma kuuluvad majanduslikult raskes olukorras inimesed, kelle abivajaduse on välja selgitanud kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles