Järgmisel reedel toimub koolides ja lasteaedades õpetajate hoiatusstreik

Annika Auväärt
Copy
Hoiatusstreik toimub järgmisel reedel, 10. novembril. Pilt on illustratiivne. 
Hoiatusstreik toimub järgmisel reedel, 10. novembril. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Eesti haridustöötajate liit (EHL) teatas, et kuna valitsus venitab palgaläbirääkimistega ega ole erinevalt õpetajatest pakkunud ise ühtki konkreetset plaani kokkuleppeks, toimub 10. novembril üle Eesti õpetajate hoiatusstreik.

Liidu esimehe ja streigijuhi Reemo Voltri sõnul on palgaläbirääkimised seni olnud pigem ühepoolsed, sest valitsuse sisulist kaasamõtlemist pole näha olnud. "Näiteid, kus õpetajate puuduse tõttu on olemasolevad õpetajad sunnitud töötama isegi kuni topeltkoormusega, on esitatud otsekui tõendit, et õpetajate palk polegi madal," tõi ta esile. "See on teadlikult eksitav ja sügavalt ebaeetiline. See on umbes sama kui öelda, et kellel ei jagu raha, et perele süüa osta, võib ju päevale lisaks öösiti töötama hakata."

Haridustöötajate esindaja selgitas, et õpetajad on pakkunud valitsusele eri viise, kuidas valimistel rahvale antud ning koalitsioonilepingus kokkulepitud lubadused täidetud saaksid. "Saame väga hästi aru riigieelarve seisust, aga küsimus on prioriteetides," märkis Voltri. "Soovime valituselt pikka plaani ja oleme teinud ettepanekuid, kuidas sõlmida kokkulepe õpetajate palkade kohta aastateks 2024–2027."

EHLi esimees sõnas, et kui praegune õpetajate läbipõlemine, töölt lahkumine ja järelkasvu puudus jätkub, saab suure hoobi nii Eesti inimeste elatustase kui julgeolek ning ühtne eestikeelne haridus kukub läbi. 

Et probleemi tõsidusele tähelepanu juhtida, toimubki nädala pärast nii kooli- kui lasteaiaõpetajate tunnine hoiatusstreik: koolides kella üheksast kümneni ning lasteaedades kella kaheksast üheksani hommikul. Õpilaste heaolu ja turvalisuse huvides on kõigil haridusasutustel soovituslik alustada sel päeval tööd vastavalt hiljem.

Streigiga saavad peale ametiühingu liikmete seaduse kaitse all liituda kõik põhi-, kutse- ja keskkoolide ning lasteaedade õpetajad kõikjal Eestis. "See on see moment, kus Hiiumaast Põlvamaani seisame õlg õla kõrval. Me ei streigi kellegi vastu, vaid kõigi eest, kellel läheb korda hariduse jätkusuutlikkus Eestis," selgitas Voltri.

Voltri lisas, et kindlasti tekitab õpetajate hoiatusstreik mitmesajale tuhandele inimesele ebamugavust ning sunnib päevaplaane ümber tegema. "Mõneti on see aga eelvaade tulevikku, sest kui valitsus lubab õpetajate palgakriisil jätkuda, siis on tõrked haridussüsteemi töös õpetajate puuduse tõttu varsti igapäevased," ütles ta.

EHL esindab õpetajaid töötasu läbirääkimistel Eesti Vabariigi valitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles