Homsest ei tohi siseveekogude jääle minna (1)

Pärnu Postimees
Copy
Jääaluse vee temperatuur on vaid paar kraadi üle nulli.
Jääaluse vee temperatuur on vaid paar kraadi üle nulli. Foto: Urmas Luik

Kuna õhutemperatuur on püsinud miinuspoolel, on veekogudele tekkinud esimene jää, mis aga on veel õhuke ja seega eluohtlik. Homsest kehtib kõikjal Eestis siseveekogude jääle mineku keeld.

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala rõhutab, et veekogudele tekkinud jää veel ei kanna ja jääle minna on äärmiselt ohtlik. «Eriti palume silma peal hoida lastel, kes esimeste külmadega enim jääle kipuvad. Juba käesoleva aasta märtsis on jää või libedate kallaste tõttu elu kaotanud kolm inimest, » ütles Virkala.

Jääaluse vee temperatuur on vaid paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees suudab täiskasvanu pidada vastu kümmekond minutit, laps veel vähem. Seepärast on oluline, et lapsevanemad selgitaksid pere pisematelegi talve esimese jää ohtlikkust ja hoiaksid silma peal, et lapsed püsiksid jääst eemal, kuniks külm on selle küllalt tugevaks kasvatanud.

«Jääle on ohutum minna siis, kui selle paksus on kümmekond sentimeetrit. Selleks on vaja paar nädalat järjestikku tugevamaid miinuskraade,» rääkis Virkala. Päästjad mõõdavad jää paksust regulaarselt ja kui jää on küllalt paks, tühistab päästeamet jääleminekukeelu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles