Pärnu saab ajutiselt taas sõjaväelennuvälja

Pärnu Postimees
Copy
Märtsist oktoobrini asuvad Eesti õhuväe lennuvahendid Pärnu lennuväljal.
Märtsist oktoobrini asuvad Eesti õhuväe lennuvahendid Pärnu lennuväljal. Foto: Mailiis Ollino

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) sõlmis Ämari lennuliiklusala remondilepingu KMG Infra OÜga. Muu hulgas saavad 14aastane lennurada ja ruleerimisteed uue katte, paigaldatakse uus rajamärgistus ja valgustus. Selleks ajaks kolitakse Eesti õhuväe lennuvahendid suvepealinna.

Ämari lennubaasi ülesanne on võtta vastu liitlaste lennuvahendeid nii rahu-, kriisi- kui sõjaajal. Eesti peab olema valmis tegutsema vastuvõtva riigina ja selleks on tegutsemisvalmis lennubaas hädavajalik. Et tagada 2010. aastast kasutuses lennuraja jätkuv ohutus ja vältida lennutegevuse ootamatut katkestust tuleb lennuliiklusala katendeid ja tehnilisi kommunikatsioone plaaniliselt remontida.

Lennuraja remont kestab 2024. aasta märtsist oktoobrini, selleks ajaks kolivad Balti õhuturbe hävitajad Lätti Lielvārde lennubaasi ja Ämaris maanduvad üksnes liitlaste helikopterid. Eesti õhuväe lennuvahendid kolivad remondi ajaks Pärnu lennuväljale.

Pärnu lennuväli on rajatud 1930. aastate lõpul. Siinsele lennuväljale pandi alus 1930ndate keskel seoses kaitseväe kavaga luua kogu Eestit kattev õhukaitsevõrk. Nõukogude okupatsiooni ajal paiknesid sellel sõjaväelennuväljal alates 1941. aastast sõjalennukid. Pärast Eesti taasiseseisvumist ja Nõukogude vägede lahkumist jäi lennuväli hooletusse.

«Ämari lennuliiklusala remont on ajakriitiline, tehnoloogiliselt keerukas ja peab vastama kõrgetele kvaliteedinõuetele. Remondi õigeaegne lõppemine on kaitseväe üks prioriteete,» rääkis RKIKi Lääne taristuportfelli juht Liisi Hallikma. «Lepingupartner on oma töökorralduskava põhjalikult läbi mõelnud ja meie varasemale koostöökogemusele tuginedes saame olla kindlad, et remont valmib kvaliteetselt ja tähtajaks.»

Lepingu järgi projekteerib ja teeb KMG Infra lennuliiklusala remonditööd. «Kaitserajatised on Eestile järjest olulisemad ja keeruliseks muutunud julgeolekuolukorras püüame seal, kus võimalik, oma meeskonna tehniliste teadmiste ja oskustega riigi kaitsevõime suurendamisele kaasa aidata,» rääkis KMG Infra juhatuse liige Indrek Pappel. 

Ämari lennuliiklusala remont läheb maksma veidi üle 22,5 miljoni euro. Pärast remonti naasevad NATO liitlaste ja Eesti lennuvahendid Ämarisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles