OÜ Pärnu Perearstid läbis kübertervise uuringu puhaste paberitega

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Ristiku tänaval tegutsev OÜ Pärnu Perearstid on RIA hinnangul hea kübertervisega.
Ristiku tänaval tegutsev OÜ Pärnu Perearstid on RIA hinnangul hea kübertervisega. Foto: Urmas Luik

Riigi infosüsteemide ameti (RIA) aastaraamatus heidetakse valgust mullu tehtud perearstide küberturvalisuse sõeluuringule. Kuigi uuringust selgus, et mõnegi tohtri kübertervis pole kiita, jagus neidki, keda tuua eeskujuks.

Kuue hea kübertervisega praksise sekka kuulub ka OÜ Pärnu Perearstid, mis linlastele teada kui Ristiku tänava perearstikeskus.

“Kõigi nendega suheldes oli selgelt tunda, et juhtkond väärtustab infoturvet, sellega seotud riske on mõistetud ja adekvaatselt hinnatud. Samuti oli ühine joon pädev IT-partner, kes oli aidanud meetmeid välja valida ja juurutada,” kiitis RIA oma aastaraamatus.

Perearstide kübertervise kontroll, millega RIA järelevalveosakond möödunud aastal põhjalikumalt tegeles, polnud ajendatud ühestki intsidendist, kaebusest ega vihjest.

“Pistelist kontrolli teeme selleks, et selgitada välja, kuivõrd hästi perearstikeskused küberturbe nõudeid täidavad. Kui järelevalve käigus avastame probleeme, juhime neile tähelepanu ja anname tähtajad, et puudused kõrvaldada,” avaldas amet. Möödunud aasta lõpus kontrolliti 41 perearstikeskust, ettekirjutusi oli täitmisel tosinal keskusel ning uurimise ja otsustamise faasis oli 21 keskust, lõpetatud menetlusi oli kaheksa.

RIA selgitas, et küberintsidendid tervishoius ei pruugi alati olla seotud pahasoovlike rünnakutega väljast. “Tehniliste tõrgete tõttu on patsientide andmeid ära kustunud ja üks perearstikeskus oli pärast serveririket mõnda aega suletud,” tõi amet näiteid.

Samal ajal on teada, et küberkurjategijad on Euroopa meditsiinisektori aktiivselt sihikule võtnud ja Euroopa infoturbeagentuuri andmetel kuulub tervishoid sihitud rünnete ja registreeritud intsidentide hulga poolest esikolmikusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles