Kirblas tähistatakse Eesti kaitselahingute alguse aastapäeva

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Lääneranna vallas Kirbla kalmistul puhkab oma suguvõsa kalmistul kunagine Eesti peaminister professor Jüri Uluots. 
Lääneranna vallas Kirbla kalmistul puhkab oma suguvõsa kalmistul kunagine Eesti peaminister professor Jüri Uluots. Foto: Urmas Luik

Lääneranna vallas ligemale 140 elanikuga Kirbla külas Eesti kõige väiksemas kirikus tähistatakse homme Eesti kaitselahingute alguse 80. aastapäeva, sest samast külast pärit Eesti peaminister presidendi ülesannetes õigusteadlane Jüri Uluots esines 7. veebruaril 1944 raadios kodumaa kaitse üleskutsega.

Kell 16 algab kirikus Eesti kaitselahingute alguse aastapäeva mälestuspalvus, mida teenib Lääne praost Kaido Saak ja kus kõneleb Eesti vabadusvõitlejate liidu juhatuse esimees Tiit Põder. Ettekandele tuleb 80 aastat tagasi Jüri Uluotsa raadiousutluski, kus peaminister riigi presidendi ülesandeis Eesti mehi kodumaa kaitsele kutsus.

Pärnu poeglaste gümnaasiumi (nüüd Kuninga tänava põhikool) vilistlane Uluots ütles kõnealuses raadioesinemises, et otsustamisel on eesti rahva elu ja surma küsimus, ning kutsus eesti mehi kodumaad kaitsma.

“Vabadussõda jätkub praegu. Küll erinevamates ja keerulisemates ajaloolistes tingimustes kui eelmine. Mitte orjade kari, mitte palgasõdurid, vaid väike kaine põhjamaine rahvas võitleb praegu oma eluruumi, oma vabaduse eest. On raske laim ja solvamine, kui keegi ütleb või mõtleb teisiti,” kõneles Uluots 80 aasta eest.

Kirikust suundutakse mälestushetkele Uluotsa kalmule Kirbla kirikuaias, kuhu asetatakse mälestuspärjad ja -küünlad, peetakse mälestuskõned ja palvus.

Eesti kaitselahingute alguse aastapäeva mälestuspalvus toimub Kirbla kirikus.
Eesti kaitselahingute alguse aastapäeva mälestuspalvus toimub Kirbla kirikus. Foto: Urmas Luik

Järgneb koosviibimine kohalikus rahvamajas, kus kaetud on kohvilaud, räägitakse Uluotsast ja tema pere saatusest.

Mälestusürituse ühe korraldaja Heiki Magnuse jutu järgi on 80 aasta taguste sündmuste meenutamine tänapäeva inforuumis oluline. “Kui arvestada praegust sõjaolukorda Euroopas, tuleb sellest rääkida, julgesti ja valjusti rääkida,” ütles Magnus. “Kui aastakümneid tagasi kardeti rääkida kaitselahingute pidamisest Eesti pinnal ja sündmuste tähistamisest Sinimägedes, siis praegu on see teema väga päevakohane.”

Jüri Uluots (13. jaanuar 1890 Jaanse talu, Uluste küla, Kirbla vald, Läänemaa – 9. jaanuar 1945 Stockholm) oli Eesti õigusteadlane ja poliitik. Ta oli peaminister 1939. aasta 12. oktoobrist 1940. aasta 16. juunini ja peaminister Eesti Vabariigi presidendi ülesandeis 1940. aasta 17. juunist kuni surmani. 1938. aastal sai Uluotsast Eesti teaduste akadeemia akadeemik. 13. mail 2008 saabusid Uluotsa ning tema naise ja poja põrm Rootsist Eestisse ja maeti 31. augustil Kirbla kalmistule.

Eesti kaitselahingute alguse tähistamine mälestusüritusega on Kirblas osa sündmustest, mis jätkuvad juulis Sinimägedes ja septembris suurpõgenemise mälestuspäevaga Puise rannal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles