Kõige jõhkram kurjategijagi saab Eestis oma nime muuta (2)

Annika Auväärt
Copy
Eestis on omajagu näiteid, kus kurikaelad nimevahetust kurjasti ära kasutanud. Uue nime võttis näiteks kurikuulus vanuritelt raha väljapressija Liis Haavel.
Eestis on omajagu näiteid, kus kurikaelad nimevahetust kurjasti ära kasutanud. Uue nime võttis näiteks kurikuulus vanuritelt raha väljapressija Liis Haavel. Foto: Tairo Lutter

Praeguse seisuga võivad Eestis nime vahetada kõik, kes selleks soovi avaldavad ja mõjuva põhjuse leiavad. Kurjategijadki saavad uue nime taha varjuda. Kuna vastavat piirangut must valgel ei eksisteeri, puudub ka ülevaade sääraste nimevahetajate kohta.

Nime saab vahetada kas näiteks abiellumise ja lahutuse korral või omal soovil. Viimasena mainitu puhul peab olema mõjuv põhjus: näiteks soov kanda esivanemate perenime, eksisteerib veel keegi täpselt sama isikunimega või on praegune nimi liialt keeruline. Vahetada saab kas ees-, perenime või mõlemat korraga. Eelmisel aastal tegi siseministeerium 336 nimemuutmiskannet, mis ei olnud seotud perekonnatoimingutega. Kuna praegune seadus ei piira kehtiva kriminaalkaristusega isikutel nime muutmist, siis päringuid karistusregistrisse ei tehta ja ülevaade  selle kohta, et paljud nimevahetajatest olid kehtiva kriminaalkaristusega, puudub.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles