Politsei pidas kinni mitu narkokuritegudes kahtlustatavat

Pärnu Postimees
Copy
Politsei
Politsei Foto: Urmas Luik

Veebruari esimesel päeval pidasid politseinikud Pärnus kinni noormehe ja mõni päev hiljem veel kolm noormeest, keda kahtlustatakse suures koguses narkootikumide käitlemises.

Lääne prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Nigolas Saarnaki sõnutsi koguti võimaliku narkootikumide käitlemise kohta infot kriminaalmenetluste käigus ja veebruari esimestel päevadel mindi kogutud teavet kontrollima.

Ühes kriminaalasjas pidasid politseinikud 1. veebruaril Pärnus kinni 22aastase noormehe, keda kahtlustatakse suures koguses narkootilise aine omamises. Kriminaalmenetluse raames kogutud infole tuginedes tuvastati, et noormees tellis narkootilisi aineid postipakina Lätist ja neid aineid oli plaanis turustada Pärnu linnas. “Pidasime noormehe kinni vahetult pärast seda, kui ta oli pakiautomaadist postipaki välja võtnud,” rääkis Saarnak. “Märkimist väärib üsna tavatu asjaolu, et väljavõetud pakki transportis noormees lapsevankri all asuvas korvis. Võib-olla lootis, et sellisest kohast ei osata narkootikume otsida.”
Saarnaki ütlust mööda on politseil alust arvata, et umbes 130 grammi kaaluv postipakk sisaldab suures koguses eri narkootilisi aineid, seejuures amfetamiini ja kanepit, kuid leitud aine täpse koostise selgitab ekspertiis.

Teises kriminaalasjas pidasid politseinikud 7. jaanuaril Pärnu linnas eri kohtades kinni kolm noormeest, kellest kaks olid alaealised. “Ka nende puhul seisneb kuritegu suures koguses narkootikumide, täpsemalt kanepi käitlemises. Kriminaalmenetluse käigus kogutud tõendite põhjal on meil alust arvata, et noormeestelt äravõetud kanep oli tellitud Tšehhist,“ teatas Saarnak.

“Viimastel aastatel on tabatud järjest rohkem posti teel tellitud narkootikume ehk niinimetatud narkopakke. Illegaalsete postipakkide arvu on kasvatanud eelkõige noored, kelle arvates on tegemist lihtsa, märkamatu ja kiire viisiga soetada ebaseaduslikke mõnuaineid. Siiski pole see nii, sest nagu näitab menetlusstatistika, ei jää niisugused postipakid märkamata maksu- ja tolliametil, politseil ega prokuratuuril,” rääkis Lääne ringkonnaprokurör Merje Turjakas.
Seetõttu on Turjaka väitel sihitud õiguskaitsestruktuuride teravik sellistele kuritegudele üha teravamalt, sest võitlus ei käi ainult keelatud ainete käitlemise vastu, vaid inimeste, kõnealusel juhul veel noorte tervise ja elu eest.

Saarnak lisas, et politsei peamine eesmärk on piirata narkootikumide turgu ja müüki, vähendamaks nende kättesaadavust. Narkootilised ained on eluohtlikud ja selle kohta leidub hulk näiteid. Mullu tuvastati Eestis esmastel andmetel 117 narkosurma, aasta varem oli neid 80. “Meie prioriteet on uute trendide avastamine ja tõkestamine, olgu see narkootiliste ainete müük internetis, sotsiaalmeedias, kulleriga või e-posti teel. Pöörame senisest suuremat tähelepanu narkootikumitransiidi piiramisele ja kriminaalsel teel saadud tulu konfiskeerimisele,” kinnitas Saarnak.

Eelmanitud noormeeste suhtes alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikku käitlemist. Süüdimõistmisel võib kohus neid karistada ühe- kuni kümneaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles