Galerii ja reportaaž Metsavendadele pühendatud üritus keskendus Ertsmal noortele

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy

Pärnu-Jaagupi põhikooli 6. klassi õpilase Robin Kruuse lõõtsamängu saatel kõlas Ertsma metsatukas «Metsavendade laul», mida on rahvas mälus hoidnud üle põlvkondade ja läbi Nõukogude okupatsiooni. «Ai-tših, ai-tšah, ai-tšah, ai velled, me metsavennad oleme, ai-tših, ai-tšah, ai-tšah, ai velled, me metsavennad eestlased …»

Relvastatud võitluse liidu (RVL) staabipunkri langemisest Kodesmaa soos Ertsma küla heinamaadel möödus 75 aastat. Pärnu-Jaagupi spordihoones algas õpilaste teine vaheajapäev ajaloolase Martin Andrelleri kaasahaarava jutuga, kuidas ta on jõudnud metsavendade punkrikohtadeni, milliseid esemeid leidnud, ja teadmisega, et elus on veel kuus kunagist metsavenda.

«Teile võib ju tunduda, et ajaloo uurimine on igav, aga selle perioodi uurimine on täis huvitavaid lugusid ja suuline mälu annab rohkem kui toimikutes kirjas,» mainis Andreller. «Kui keegi ei oleks võõrvõimule vastu hakanud, ei elaks me täna vabas Eestis, see riik on meie riik ja meie ülesanne on seda hoida ja kaitsta.»

Tõdemus, mille saatel lapsed ennast riidesse pakkisid ja nooremad õues Kaitseliidu furgooni ronisid ning vanemate klasside õpilased ennast viiekilomeetrisele matkateele asutasid.

Sihtkohta viiv tee algas asfaldiga, siis tuli kruus ja pori, lõpuks jää ja lumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles