Õpilaste koduloouurimuste preemiafond

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti teenekamaid ajaloouurijaid, Kilingi-Nõmmel elav Aino Lepp on metsavendade tegevuse uurimisele pühendunud inimene. Mälestuskogunemisel on jäänud pildile ka metsavenna elu elanud Osvald Saulep, Pärnus tuntud kunstnik.
Eesti teenekamaid ajaloouurijaid, Kilingi-Nõmmel elav Aino Lepp on metsavendade tegevuse uurimisele pühendunud inimene. Mälestuskogunemisel on jäänud pildile ka metsavenna elu elanud Osvald Saulep, Pärnus tuntud kunstnik. Foto: Urmas Luik

Metsavendluse ajalukku jäädvustaja kilinginõmmelane Aino Lepp ja endine Eesti luurekoordinaator, diplomaat ja ettevõtja Eerik-Niiles Kross asutasid vabaühenduse, et väärtustada Pärnumaa koolide õpilaste koduloo uurimistöid.

Lepa ja Krossi asutatud MTÜ Aino Lepa Ajaloopreemia Pärnumaa Noortele eesmärk on arendada ajalugu kui teadust maakonna noorte hulgas. Selleks on vabaühendus asutanud preemiafondi Lepa menuraamatu “Vabaduse hinnaks on elu” kordustrüki autoritasu toel.

Kolm preemiat

Esimesed kolm preemiat jõuavad tublideni 26. aprillil, kui Pärnu Hansagümnaasiumis toimub Pärnumaa õpilaste järjekordne kodu-uurimiskonverents. Ajaloopreemia kandidaadid valitakse aastatel 2009–2012 koostatud ja konverentsil ettekandmiseks esitatud tööde hulgast. Esikohavääriline uurimus pälvib 500, teise koha töö 300 ja kolmanda preemia suurus on 150 eurot.

“Soovime anda oma panuse Pärnumaa noorte ajaloohuvi suurendamisse ja paremate ajaloouurijate ergutamine preemiatega on ju vana vahend, mida kasutati juba ärkamisajal,” märkis Kross.

Krossi sõnade kohaselt oli Aino Lepp preemiafondi loomise innustaja ning lahkesti nõus oma uurimuse kõik tulud fondi annetama. “Edaspidi loodame saada toetust Pärnumaa omavalitsustelt ja kõigilt, kellele meie ajaloopärandi uurimine ja noorte vaimsuse ergutamine on südamelähedane,” lisas Kross.

“Minu raamatu järele oli väga suur nõudmine ja nii ilmuski sellest teine trükk. Pidasime Eerik-Niilesega aru ja tema tegigi ettepaneku kasutada honorar selleks, et äratada noortes huvi ajaloo vastu ja anda neile selle uurimiseks stiimul,” ütles Lepp.

“Vabaduse hinnaks on elu” kirjeldab Nõukogude okupatsioonirežiimi poolt Eesti rahva kallal toime pandud kuritegusid, Eesti rahva vastupanutegevust 1941. aastal ja pärast sõda. Teose aluseks on peamiselt arhiividokumendid, kuid kujukalt ka tollaste sündmuste keerises olnud inimeste mälestused. Üks põhjusi, miks Lepp metsavendlust uurima hakkas, on asjaolu, et tema isa kui metsavend arreteeriti 1945. aasta märtsis ja suri Venemaa vangilaagris.

Märkamise olulisus

“Kõnealune preemia on üks suurimaid tunnustusi, mida antakse kodu-uurimisvaldkonnas, see motiveerib nii õpilasi kui nende juhendajaid,” rääkis Pärnu maavalitsuse haridus- ja kultuuritalituse juhataja Hede Martšenkov.

Martšenkov lisas, et kuigi koduloouurimuste koostamine on suur töö, pole see Pärnu maakonnas katkenud, vaid olnud järjepidev nagu õpilaste kodu-uurimiskonverentsid.

Seal ette kantud töödest on kokku pandud “Pärandilaekad”. Ilmunud viide “Pärandilaekasse” on koondatud Pärnu linna ja maakoolide õpilaste tööd.

“Tänapäeva eelistavad õpilased uurimustes kajastada parema meelega kui möödanikku, sest see nõuab koos juhendajaga arhiivimaterjalide otsimist, jutuajamisi nendega, kes veel teatud sündmusi või inimesi mäletavad. Seepärast ongi tunnustamisväärne ajaloole pühendunud õpilaste märkamine,” arutles Martšenkov.

Parimad Pärnumaa koha- või isikulood valib välja žürii, mille tööst võtavad osa Hede Martšenkov ja Pärnu muuseumi direktor ajaloodoktor Aldur Vunk, preemia asutajad ütlevad valiku kohta oma arvamuse.

“Aino Lepp on Pärnumaa ja kogu Eesti vastupanu-uurijate raudvara, kes minu arvates on teinud metsavendluse mälestuse ja vääristamise heaks üksi rohkem kui ükski teine isik või institutsioon,” tõdes Kross. “Tema eeskuju peaks panema mõtlema ja innustama nii riiklikke uurimisasutusi kui pealekasvavat uurijate põlvkonda.”

 

MTÜ Aino Lepa Ajaloopreemia Pärnumaa Noortele

* Preemia eesmärk on populariseerida ja arendada ajalugu kui teadust Pärnumaa noorte hulgas.

* Preemiafond koguneb Aino Lepa raamatu “Vabaduse hinnaks on elu” kordustrüki honorarist.

* Esimesed kolm ajaloopreemiat antakse välja Pärnumaa õpilaste kodu-uurimiskonverentsil 26. aprillil Pärnu Hansagümnaasiumis.

* Preemiaväärilised tööd valib žürii aastatel 2009–2012 koostatud ja konverentsile esitatavate koduloouurimuste hulgast. Esikoht on 500, teine 300 ja kolmas 150 eurot.

* MTÜ asutajad on Aino Lepp ja Eerik-Niiles Kross.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles