Transpordiamet teeb kolmel teelõigul katseniitmist

Copy
Teelõigud, kus katsetatakse loodussäästlikku niitmist, on tähistatud infotahvlitega.
Teelõigud, kus katsetatakse loodussäästlikku niitmist, on tähistatud infotahvlitega. Foto: transpordiamet

Transpordiamet jätkab sel suvel koos teehoolduspartneritega näidisprojekti, mille eesmärk on vähendada teepeenarde niitmisega kaasnevat keskkonnajälge.

Pärnumaal tehakse katseniitmist kolmel teelõigul: Pärnu–Lihula maantee 8.–11. ja 13.–18. kilomeetril ning Audru–Lavassaare–Vahenurme maantee 1.–6. kilomeetril.

Jätkates katseprojekti, niidetakse valitud lõikudel teepeenraid vastavalt neli, kolm või kaks korda suve jooksul või siis, kui rohu kõrgus ületab 60 sentimeetrit. Rohu kõrguse nõue ei kehti 2+2-eraldusribadel, mida käsitletakse kui teemaad ja niidetakse korra suve kestel.

Transpordiameti teatel on katsetuse põhieesmärk vähendada niidukordi ja tarbetut lisaniitmist ning plaanida töid ühtlasemalt. Samuti hinnata eri niidukõrguse mõju niitmissagedusele ja loodusele.

“Soovime muuta niitmise keskkonnasõbralikumaks, sealjuures arvestades, et liiklejatele ohutuse tase ei muutu,” selgitas transpordiameti arendamise osakonna korrashoiu ja liikluskorralduse üksuse juhataja Jarmo Vooglaine. “Sel aastal jätkame andmete kogumist, lisame ühe teelõigu, et valim oleks veel suurem. Nii saame võrdlusmomendi eri suvede, ilmastikuolude ja piirkondade vahel.”

Kogu Eestis tehakse tänavu katseniitmist 13 teelõigul. Võrreldes eelmise suvega lisandub kilomeetripikkune jupp Tallinna–Pärnu maantee 2+2-lõigul Saue vallas.

Katselõigu täpne pikkus valitakse vastavalt kohalikele oludele, vältides ristmikke, piirdeid ja arvestades teeäärset maakasutust. Kõik lõigud on vähemalt kilomeeter pikad ja need tähistatakse hoiatusmärkide ja lõigu pikkust näitava lisatahvliga.

Tagasi üles