Merevee pinnatemperatuur ületab maile iseloomulikku märkimisväärselt

Karl Hütt
, ajakirjanik
Copy
Suvepealinnas on merevee temeperatuur kerkinud 18 kraadini.
Suvepealinnas on merevee temeperatuur kerkinud 18 kraadini. Foto: Urmas Luik

Nädalapäevad kestnud soe ja päikesepaisteline ilm on avaldanud mõju ka merepinna temperatuurile ja välja on kujunenud mere kuumalaine.

Näiteks on merevee temperatuur Saaremaa läänerannikul kohati viis kraadi soojem kui tavaliselt, ulatudes üle 16 kraadi. Pärnu sadama mõõtejaama andmetel on see aga suvepealinnas tõusnud peaaegu 18 kraadini.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide kaugseire kaasprofessori Rivo Uiboupini sõnade kohaselt on mere kuumalained ekstreemsed olukorrad, kui vee temperatuur on vähemalt viis päeva märksa kõrgem kui pikaajaline keskmine. “Tavaliselt räägitakse mere kuumalainetest suvel, kuid mere kuumalaine võib esineda ka kevadel või lausa talvel, juhul kui vee temperatuur on oluliselt kõrgem sellele aastaajale iseloomulikust pikaajalisest keskmisest,” täpsustas ta.

Samuti on mere kuumalainete esinemise sagedus, kestus ja ulatus viimastel kümnenditel Läänemeres suurenenud.

Lähipäevade mudelprognoosi kohaselt püsivad soojad ilmad annavad alust arvata, et mere kuumalaine kestab veel. Ent kuumalaine edasist arengut võivad pidurdama hakata merel tugevnevad kirde- ja idatuuled, mis võivad Eesti rannikul hoopis sügavamatest kihtidest pärineva külma vee ülespoole kergitada.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles