Video ja galerii Vihmasadu ujutas Pärnu kesklinna üle, üks tänav tuli liikluseks kinni panna (3)

Pärnut tabas täna pärastlõunal nii tugev vihmasadu, et suur hulk autosid jäi veevangi.


Pärast kella 16 vallandusid kesklinna kohal taevakraanid, sähvis välku ja kõmises kõu. Riia maantee alguses, Laial ja Pikal tänaval oli tunnikese kestnud saju järel vesi kohati nii kõrge, et sõiduautode numbrimärgid ei paistnud välja.

Laial tänaval parkinud autod vajasid puksiiri abi.
Laial tänaval parkinud autod vajasid puksiiri abi. Foto: Kristo Niglas

Port Artur 2 kaubakeskuse tagant Kesklinna sillani reguleeris liiklust politsei, uus autosid lõigule ei lastud. Vees olnud sõidukeid aitas puksiir.

Kui kella 17 paiku sadu lakkas, siis kell 17.40 algas järgmine paduvihmahoog.

Liigvesi kimbutas pärnakaid mujalgi elurajoonides: Väike-Kuke tänaval tungis vesi kergejõustikuhalli, Esplanaadi ja Hospitali ristmikul ning rannahoone juures parklas lainetas nii, et merre polnud vaja minnagi, ja Ülejõe linnaosas peksid mööduvate autode tekitatud lained vastu parkiva auto kapotti.

“Pärast seda kui siin tehti uued sademevee äravoolud ja toodi tänav ligemale 20 sentimeetrit madalamale, on paduvihmade puhul tavaline, et tänaval uputab. Kella 17 paiku sadas nii meeletult, et minu väike Opel Astra tuli naabrite garaaži sissesõiduteele kõrgemale kohale ära viia. Auto põhi oli vastu vett juba ja mööduvad autod peksid lainetega vett vastu kapotti,” kirjutas Ülejõe elanik Agnes Tambet, kelle kodu asub Jaani ja Voorimehe tänava ristmiku lähistel.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Maris Moorits sedastas, et väga rohke vihma tõttu oli üle ujutatud bussijaama ja Port Arturi kaubanduskeskuse ristmik. Vesi viis pealt kanalisatsioonikaevude luugid ja veelõksu oli jäänud mitu autot. Päästetööde juhi otsusel suleti Lai tänav liikluseks alates Port Arturi ristmikust Kesklinna sillani.


Pärnu kesklinna ei tasu lähiajal sõita.
Pärnu kesklinna ei tasu lähiajal sõita. Foto: Karl Hütt

“Kuna vihmavesi on kogunenud ka teistele Pärnu tänavatele, siis palume liiklemisel olla tähelepanelikud ja veenduda, et veetakistus on võimalik ohutult läbida,” rõhutas Moorits ja  soovitas elanikel püsida kodus. “Kui vajadus on siiski autoga sõita, palume mitte liikuda kesklinna, vaid kasutada alternatiivseid teid.”

Laia ja Ringi tänava ristmik on liikluseks suletud.
Laia ja Ringi tänava ristmik on liikluseks suletud. Foto: Kristo Niglas

Politsei- ja piirivalveameti valvepressiesindaja Ragne Keisk avaldas, et linna tabanud vihmasadude ja sellele järgnenud uputuse ning liiklejate turvalisuse tabamiseks palus päästeamet politsei abi. “Kuna kesklinnas on mitu tänavat üle ujutatud, siis on politsei sulgenud liikluseks Laia tänava, bussijaama juures Pika ja Ringi tänava ning suuname liiklejaid ümbersõidule: teatri juurest suuname Pikale tänavale, Riia tänavalt Laiale, Vanapargist Kuninga tänavale ja sealt edasi Vee tänavale. Ühesõnaga, suuname autosid kesklinnast ümbersõidule, et rohkem masinaid uputusse ei satuks ega rikki läheks,” täpsustas Keisk.

Uuskasutuskeskuse ees Laial tänaval laiub bassein.
Uuskasutuskeskuse ees Laial tänaval laiub bassein. Foto: Karl Hütt

“Kuna ei ole teada, kui kaua uputus linnas kestab, soovitame kesklinna praegu vältida ning otsida alternatiivseid marsruute koju jõudmiseks. Politseinikud on väljas ja juhatavad liiklejad õigetele teeotstele, kust on ohutu oma teekonda jätkata.”

Pärnu linnavalitsus avaldas somes, et suured vihmahood toovad taevast lühikese aja jooksul alla kohutavas koguses vett ning loodus ja kommunikatsioonid ei suuda küllalt kiiresti sellises koguses vett vastu võtta. “Kui sõidad autoga, siis palun ole tähelepanelik, sest kanalisatsioonikaevude kaaned võivad olla liikunud,” hoiatatakse Pärnu linna Facebooki lehel.

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) jagab tänavu aprillist alates toetust tegevusteks, mis aitavad ennetada üleujutusi või maandada nende tagajärgi. Olulised üleujutuste riskipiirkonnad, kuhu saab toetust küsida, on Pärnu maakonnas Pärnu ja Sindi linn ning Võiste, Häädemeeste ja Virtsu alevik.

„Üleujutusohu ennetamise või leevendamise tööd on pikaajalised ja ressursimahukad, kuid ennetus on alati odavam kui hilisemate tagajärgedega tegelemine,” tõdes KIKi projektikoordinaator Ööle Janson.

Ei Tori, Häädemeeste ega Lääneranna vallavalitsus taotle riigilt üleujutuste ennetuseks või nendega toimetulekuks toetust. Pärnu linnavalitsus polnud 10. maiks veel otsustanud, kas ja milleks KIKilt taotlusvoorust raha küsida.

Hea lugeja, saada meile pilte uputusest Pärnumaal meiliaadressil online@parnupostimees.ee!

Tagasi üles