Kilingi-Nõmmes algas leinapäev meenutushetkega

Leinapäeval meenutasid 14. juuni 1941 küüditamise ohvreid Saarde vallavanem Raivo Ott ja kirikuõpetaja Arvet Ollino.
Leinapäeval meenutasid 14. juuni 1941 küüditamise ohvreid Saarde vallavanem Raivo Ott ja kirikuõpetaja Arvet Ollino. Foto: Janne Elmers

Juuniküüditamise 83. aastapäeva hommikul viis Saarde vallavanem Raivo Ott kodukandi rahva nimel lillekorvi küüditamisohvrite mälestusmärgi jalamile. Hingepalve luges EELK Saarde Katariina koguduse õpetaja Arvet Ollino.

"Palvetasin meie maa ja rahva eest, et enam kunagi ei tuleks läbi elada seda, mida küüditatud kogesid. Me ei tohi neid sündmusi ega oma juuri unustada, nende mälus hoidmine toob meid kokku ja oleme vajadusel valmis oma maad ja rahvast kaistma," rääkis Ollino, kes vaimulikutöö kõrvalt on Kaitseliidu liige.

"Oli ilus hetk, Saarde kiriku kellade kurva kõla taustal, ja siis hakkas vihmapiisku tulema ..." mainis üks meenutusüritusel osalenu.

Saarde naiskodukaitsjate sõlmitud meenutuslint.
Saarde naiskodukaitsjate sõlmitud meenutuslint. Foto: Janne Elmers

Punavõimu ajal 1941. ja 1949. aastal küüditatute mälestuskivi on paigaldatud Kilingi-Nõmme raudteejaama lähedale, sest selles jaamas seisid sundümberasustatute ootel loomavagunid ja algas töökate inimeste teekond Venemaa kaugematesse paikadesse.

Naiskodukaitse Saarde jaoskonna liikmed olid sidunud “Ma ei unusta Sind” kirjaga mustvalge lindi Saja Tamme salus mälestuskivi teabetahvli külge. Samasuguse mälestuslindi köitsid nad Punapargi kunagise raudtee lähedale vabadussõja lahingu monumendi juurde.

Tagasi üles