Galerii Mälestustuli alustas Torist teekonda paraadilinna

Tori alevik oli jaanireedel sündmuste keskpaik, sest siinse Eesti sõjameeste mälestuskiriku altaritulest läidetud mälestustuli alustas teekonda paraadilinna Narva, kus see on võidupüha hommikuni hoiul Aleksandri kirikus.

Tori pühakoja esine oli täna keskpäeval lipuehtes. Rahva- ja paraadrõivais seisid spaleeris kohalikud taidlejad, vabatahtlikud ja õpilasmalevlased. Ilus ja uhke oli minna mööda rahvuslippudest ääristatud teed kiriku peaukseni. Niisama kaunis oli tulla pärast võidupüha tänujumalateenistust kirikust välja, et suunduda rongkäigus Tori kalmistule vabadussõja sangaritele püstitatud monumendi juurde.

Kirik oli jaanieelsel ajal üllatavalt rahvast tulvil: naiskodukaitsjad oma kaunis pidulikus vormis, ohvitserid esindusmundris, ülejäänud inimesed sündmuseväärilises riietuses. Riigihümni järel pidas kõne Eesti reservohvitseride kogu (EROK) vanematekogu nimel major Andre Lilleleht.

Lillelehe kõnest jäi kõlama, et mälestustuled saadetakse Torist teele 24. korda ja niisama palju kordi on EROK tunnustanud sellel sündmusel neid, kes on enim panustanud Eesti kaitsevõimesse.

Major Lilleleht meenutas 30 aasta tagust aega, mil ta esimest korda tollal veel taastamisjärgus Tori kirikus tähtpäevaüritusel käis: kuidas liputoimkond turnis üle liivavallide ja mismoodi vihmasajus esines kaitseväe juhataja Aleksander Einseln.

“Nüüd on see vääriline, meid ühendav kirik,” sõnas Lilleleht.

Tagasi üles