Kuumahoiatus! Ilm läheb tõeliselt palavaks

Copy
Õhutemperatuur kerkib reedel 30 kraadi ligi ja üle sellegi.
Õhutemperatuur kerkib reedel 30 kraadi ligi ja üle sellegi. Foto: Pärnu Postimees

Keskkonnaagentuuri ilmaprognoosi järgi tuleb reedel Pärnus kuni 29 kraadi sooja, mõnel pool Eestis võib õhutemperatuur kerkida aga 34 kraadini.

Ilmaennustuse kohaselt tõuseb õhutemperatuur suvepealinnas kella 10ks 25 kraadi ligi, kõige kuumemalt kõrvetab päike aga pärastlõunal.

Sünoptik Kairo Kiitsak avaldas somes, et mudelarvutuste järgi kerkib õhutemperatuur homme 30-34 kraadini ning mudeljooksudest on isegi 35 kraadi läbi käinud.

Kiitsaku jutu järgi on ohus osade vaatlusjaamade juunikuu soojarekordid. Juunikuu läbi aegade kõrgeim temperatuur on mõõdetud Narvas, kus kolm aastat tagasi oli 34,6 kraadi.

Kiitsak märkis, et reede pärastlõunal ja õhtul on võimalus ka lokaalseteks sajuhoogudeks koos äikesega. “Laupäeval liigub juba märksa jahedam õhk ühes vihmahoogude ja kohatise äikesega üle maa itta - suur kuumus taandub. Kuid reede ööl vastu laupäeva on oodata veel mitmel pool selle suve esimest troopilist ööd, kui öö jooksul ei lange temperatuur kordagi alla 20 kraadi,” ütles sünoptik.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas rõhutas, et kuuma ilmaga tuleks käituda oma tervisest lähtuvalt.

“Ainuüksi kuumus tekitab inimeses stressi, mistõttu kroonilised haigused võivad ägeneda. Seepärast peaksid selliseid haigusi põdejad oma käigud turul või mujal õues tegema nüüd hommikul enne kella kümmet, kui kuumus ei ole veel maksimumi saavutanud,” rääkis Adlas.

“Tasub mõelda, kuidas saaks oma keha jahutada. Siseruumides tuleks võimalusel panna õhk ventilaatori või konditsioneeriga liikuma, et parandada higi aurustumist nahalt. Õues töötades või sportides peab endale sagedamini puhkust andma, soovitavalt kunstkliimaga ruumis või sisselülitatud kliimaseadmega autos. Kindlasti tuleb juua palava ilmaga tavalisest rohkem vett.”

Ka suviste ürituste ajal tuleb endal ja kaasinimestel silm peal hoida. “Olles peol, kus alkoholi pruugitakse, peaks keegi seltskonnast olema kaine grupijuht, kes ka jälgiks, et keegi ei jää päikese kätte tukkuma ega saa seetõttu viga. Kui vähegi võimalik, siis üle 30kraadise ilmaga vältida ka rahvaspordiüritusi või harrastajate vabas õhus treeninguid. Tuleb silmas pidada oma tervislikku seisundit ja sportlike võimete piire,” märkis meedik.

Kui väljas on sooja üle 25 kraadi, tuleks vältida pikka aega päikese käes olemist, püsida jahedamates ruumides, hoida aknad kinni, kui toas on jahedam kui väljas. Samuti oleks mõistlik tõmmata ette heledad kardinad, jahutada end külma veega. Ohtralt tuleks juua vedelikku, soovitavalt vett, ja varuda seda enda värskendamiseks. Piiri tasuks pidada kohvi ja alkoholiga, sest need suurendavad vedelikukadu. Õues tuleks kanda peakatet ja õhukesi heledaid riideid. Väikelapsed ja imikud tuleb hoida otsese päikese eest ja neid ei tohi jätta autosse.

Tagasi üles