Võrgutasu kerkib vaat et kümnendiku

Pärnu Postimees
Copy
Elektriliinialuse maa hooldamine.
Elektriliinialuse maa hooldamine. Foto: Marko Saarm

Konkurentsiameti otsusega tõusevad alates 1. oktoobrist Elektrilevi võrgutasud keskmiselt 7,1 protsenti ja keskmine tariif hakkab olema 4,40 senti kilovatt-tunni eest. Võrguteenuse kuutasu lisandub ka neile, kel seda varem paketis polnud.

Ettevõtte teatel on hinnatõus tingitud suurenenud investeeringu- ja hooldusvajadustest, et tagada klientidele stabiilne elektriühendus ja varustuskindlus, ning kiirest inflatsioonist tingitud üleüldisest tööde ja materjalide hinna tõusust.

"Elektrilevi haldab ja hooldab üle Eesti üle 61 000 kilomeetri elektrivõrku ja üle 24 000 alajaama. Selleks et tagada tarbijatele stabiilne elektriühendus ja varustuskindlus ning kiire rikete lahendamine, vajab meie vananev võrk igal aastal tunduvalt suuremaid investeeringuid, kui senine võrgutasu on võimaldanud," põhjendas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Viimase kolme aasta jooksul on inflatsioon olnud ligemale 37 protsenti, mille tagajärjel on kasvanud enamik võrguteenuse osutamiseks tehtavaid kulutusi. Peale selle on Elektrilevi alustanud keerulistes ilmastikuoludes tekkivate rikete ennetamiseks liinikoridoride laiendamisega. Seda on kavas teha ligikaudu 4200 hektaril aastas ja kulub selle peale üle kümne miljoni euro igal aastal.

Hinnamuudatuse käigus lisandub ka kõikidele pakettidele, kus veel ei olnud, võrguteenuse kuutasu. Kuutasu katab elektrivõrgu ülalpidamiseks ja uuendamiseks vajalikke kulutusi. Elektrivõrgu seadmete uuendamine, liinide hooldus ja ohutu võrgu tagamine on väga oluline olenemata elektrienergia tarbimisest. Kuutasu on korterites valdavalt ühetaoline, eramutes ning väikeäridel sõltub kuutasu liitumispunkti kaitsme suurusest.

Tagasi üles